• home
 • video
 • pas verschenen

  1B-analyse: echt niet rooskleurig en tijd voor een moderne architect

  Het Stade Leburton van Tubize.

  Het Stade Leburton van Tubize.

  De strijd in 1B nadert stilaan zijn ontknoping. Bovenaan en achterin wordt gebikkeld dat het een lieve lust in. Onze analist Karel Fraeye pikt er deze week Tubize, Union en hekkensluiter OHL uit.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en
  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit de Proximus League onder de loep.

  Onterechte, maar sportief begrijpelijke noodkreet

  De Franse trainer van AFC Tubize, Christian Bracconi, schreeuwde een dikke week geleden moord en brand hoe erg hij het vond dat andere clubs zich als aasgieren op sommige van de Tubeekse spelers  stortten.

   

  Een compleet onterechte, maar sportief natuurlijk wel begrijpelijke frustratie en noodkreet. Onterecht, omdat het in de wandelgangen al een tijd gonsde van de negatieve geruchten over wanbetalingen en gebrek aan professionalisme.

   

  Voetbal is echter een harde wereld, waar voor medelijden geen ruimte is en de clubs bijgevolg alert en snel moeten anticiperen. Al hebben de rood-gelen nu opnieuw wat slagkracht met het transfergeld van Thomas Henry (foto hieronder), de geruchten over niet-betalingen bleken helaas realiteit.  

  Een win-win, maar dan wel voor OHL

  Begrijpelijk was de uithaal van Bracconi absoluut ook, omdat je als coach waakt over de kwaliteit en de mentale weerbaarheid van een spelersgroep en dus absoluut niet wil wat met de transfer van goalgetter Henry naar OH Leuven is gebeurd.

   

  Als 1B-club een bepalende speler tijdens het seizoen zien verkassen naar 1A, dat kan je als trainer en spelersgroep gemakkelijker verwerken dan  jouw topschutter naar een reeksgenoot en erger, concurrent in de degradatiestrijd te zien verhuizen.

   

  Want Thomas Henry, al meermaals bewierrookt in onze analyses, had de clubs eigenlijk voor het uitkiezen. En daar waren ook meerdere clubs uit 1A bij. Dat OH Leuven de andere geïnteresseerde clubs ruimschoots de loef kon afsteken in zowel transfersom als salaris, bewijst dat de Proximus League is uitgegroeid tot een krachtige reeks, waar de komende voetbalhervorming absoluut rekening zal mee moeten houden.

   

  Met het aantrekken van Thomas Henry heeft OH Leuven zich niet alleen slim versterkt, het veroordeelt daarmee ongetwijfeld zijn grootste concurrent in de degratiestrijd. Een win-win, maar dan wel telkens voor de Leuvenaars.

   

  AFC Tubize werd van bij de start van de competitie reeds te licht bevonden en leek zijn les van vorig seizoen niet te hebben geleerd. Al speelden ze aardig voetbal en beschikten ze met Henry over één van de beste spitsen, in 1B volstaat dat niet meer om een zorgeloos seizoen te draaien. Met een bijzonder karige aanhang en een weinig sfeervol  "Stade Leburton" ziet de toekomst er voor de club echt niet rooskleurig uit.

  Bekijk de samenvatting van Tubeke-Lommel (beelden: Proximus Sports):

  Tijd voor een moderne architect

  Slechts één partij op deze speeldag eindigde niet op een gelijkspel: Union versloeg met een late goal OH Leuven met 2-1. De vriestemperaturen in het Dudenpark hadden de grasmat herschapen tot een keiharde ondergrond: het maakte het voetballen niet gemakkelijk en bij momenten zelfs gevaarlijk.

   

  De voetbalclichés werden nadien, afhankelijk van de uitslag, bovengehaald. Verliezend trainer Pearson wees de ref als enige schuldige aan, terwijl winnende coach Luka Elsner zijn spelers loofde voor hun professionele ethiek. 

   

  De Brusselaars wonnen de wedstrijd echter verdiend, op de manier waarop ze bijna al hun wedstrijden winnend afsloten: omschakelen en stilliggende fases als dodelijke wapens. Op een tegenaanval liep Percy Tau netjes de ruimte in en bediende de meegelopen Selemani op een schoteltje de 1-1 aan, nadat Leuven kort ervoor op hoekschop de 0-1 had gescoord.

   

  Nigel Pearson haalde terecht aan dat de Leuvenaars die counter al veel eerder hadden moeten onschadelijk maken, want Union en zijn counters, dat verhaal is bekend… Percy Tau - hoe lang kan deze speler nog in 1B rondhangen? - had in het begin van de wedstrijd al met een prachtige solo uitgepakt, maar besloot op de doelman.

   

  En statistisch gezien scoort Union zijn winninggoal bijzonder vaak in de laatste 15 minuten van de wedstrijd : een hoekschop belandde in de tweede zone, waar oud-OHL-aanvaller Serge Tabekou vrij kon aanleggen en zijn ex-ploeg daarmee tot hekkensluiter in 1B veroordeelde.  

   

  Dat OH Leuven met de kwaliteit van een 1A-kern na 22 wedstrijden op die laatste plaats staat, grenst aan het ongelooflijke. De komst van Kotysch (STVV) en Henry (AFC Tubize) zal OHL absoluut versterken, maar als er écht iets moois gebouwd moet worden in Leuven, wordt het misschien tijd voor een moderne architect…

  Bekijk de samenvatting van Union-OHL (beelden: Proximus Sports):