• home
 • video
 • pas verschenen

  Vervangt de gravelbike binnenkort al uw andere fietsen?

  Tim Wellens en Thomas De Gendt reden met gravelbikes van Noord-Italië naar huis.

  Wij trokken het voorbije weekend naar de fietsbeurs Velofollies en gingen op zoek naar dé trends van 2019. Het model waar iedereen dit jaar over spreekt is de gravelbike. "Een soort crossfiets dus?", was onze eerste reactie. Toch niet, zo blijkt...

  "De gravelbike is helemaal geen crossfiets.", steekt Maarten Put van Belgian Cycling Factory van wal. "De crossfiets is gemaakt om wedstrijden mee te rijden en om agressief te fietsen. Hij stuurt dan ook heel nerveus."

   

  "Een gravelbike is een kruising tussen een koersfiets en een crossfiets. Speciaal gemaakt voor mensen die lange afstanden willen afleggen, maar ook van de grote weg af willen. Daarbij gaat het vooral om het comfort: hoe leg ik op een leuke en comfortabele manier die afstanden af?"

  De gravelbike is gemaakt voor mensen die lange afstanden willen afleggen, maar ook van de grote weg af willen.

  Het avontuur van Tim Wellens en Thomas De Gendt

  "Wat je hier ziet is de originele fiets waarmee Tim Wellens samen met Thomas De Gendt van Noord-Italië naar Semmerzake reed. Dat deden ze op een gravelbike. Hun wedstrijdfiets was te licht om dit gepakt en gezakt te doen. Ze zochten naar een goed alternatief."

   

  "Backpacking en trekking op een comfortabele manier: daarvoor is het uitermate geschikt. Ook zij stonden te kijken van de snelheid die de fiets oppikte."

   

  "Je kunt er trouwens ook een racebandje opleggen. Maar er Parijs-Roubaix mee rijden? Dat is een brug te ver. Een wedstrijdfiets is voor een prof nog wel iets anders. Dat gaat over de laatste percentages."

  Een verhaal van geometrie

  Wat meteen opvalt aan de fiets zijn de dikke banden. Kan je dit omschrijven als een koersfiets met mountainbikebanden?

   

  "Neen. Het zijn niet bepaald mountainbikebanden. De standaard bij deze fiets is iets smaller. Voor de kenners: de gemiddelde maat is een 40-42. Het woordje tyre clearance is cruciaal in deze scene, oftewel de ruimte tussen de band en het frame."

   

  "Verder is dit vooral een verhaal van geometrie. De brackethoogte is anders dan bij een crossfiets, net als de lengte van de bovenbuis."

   

  "Dat alles maakt de fiets heel veelzijdig. Ook voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Ik zou zeggen: smijt de mountainbike, de cyclocrossfiets en de koersfiets buiten en pak deze in de plaats. Hij kan heel veel aan."

  Plugstreets en Hagelandse paden

  Hebben wij in België, in tegenstelling tot de VS, Toscane of Scandinavië, voldoende gravelwegen?

   

  "Je zou verrast zijn van de mogelijkheden die we hier hebben. Limburg heeft lange paden waar je snelheid kan oppikken. Daarnaast zijn er ook de befaamde plugstreets van Gent-Wevelgem en de paden van Dwars door het Hageland."

   

  "Het gaat niet over de blubber van de cross. Maar om een middenweg tussen plaatsen in het veld waar mensen toch nog snelheid willen oppikken. Een racy gevoel in een offroad-wereld."

  Enkele foto's van een gravelbike

  Bekijk het volledige gesprek over de gravelbike: