• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants: "De Nederlandse mentaliteit bij Sunweb is een verademing"

  Jan Bakelants

  Bakelants rijdt vanaf 2019 voor Team Sunweb.

  2018 was door blessureleed niet meteen een voltreffer voor Jan Bakelants. In 2019 hoopt hij met zijn nieuwe team Sunweb opnieuw het mooie weer te maken in het peloton. "Met het truitje ben ik er wel al op vooruitgegaan", laat de Belg met het hart op de tong AG2R achter zich.

  "Ik kijk 2019 hoopvol tegemoet"

  Een nieuwe ploeg, een nieuwe uitdaging en een nieuwe kopman voor Jan Bakelants in het nieuwe wielerseizoen. "2019 kondigt zich vruchtbaar aan", opent Bakelants bij Sporza op fietsbeurs Vellofolies. "Ik ben blij met deze stap, blij dat ik hier ben terechtgekomen en ik kijk 2019 hoopvol tegemoet."

   

  Met kopman Tom Dumoulin is het zaak voor Bakelants om de Nederlander bij te staan. "Zijn hoofddoel wordt de Giro dit jaar. Ik kijk ernaar uit, want het is een kopman waarin ik zeker geloof. Toen we nog niet samen reden, was ik al een beetje fan van hem. Ik houd van zijn Nederlandse nuchterheid, maar hij staat er wel en heeft de kwaliteit om grote rondes te winnen. Met de Giro in 2017 heeft hij dat ook al gedaan."

   

  "Ik hoop dat we het dit jaar ook kunnen waarmaken in de Giro, dat hij een tweede keer kan winnen in Italië. Ik acht het nadien ook niet onmogelijk dat hij in de Tour ook zal meedoen voor het podium."

   

  Bakelants zelf komt van heel ver. Afgelopen seizoen kende hij veel blessureleed na zijn duik in het ravijn in de Ronde van Lombardije eind 2017 en kon hij zich niet bewijzen. "Het is niet evident voor een ploeg om te geloven in iemand die niet veel kansen heeft gehad. Het was geen gemakkelijk jaar, het was dan ook jammer dat er in de directe entourage meteen werd besloten dat het einde verhaal was."

  Toen we nog niet samen reden, was ik al een beetje fan van Dumoulin. Ik houd van zijn Nederlandse nuchterheid, maar hij staat er wel en heeft kwaliteit om grote rondes te winnen.

  Jan Bakelants

  "Nederlandse mentaliteit is een verademing"

  Na twee zware operaties lijkt Bakelants weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. "Momenteel kan ik zeggen dat ik goed uit die val ben gekomen. Het had allemaal slechter kunnen aflopen. Het is helaas zo dat er in de sportwereld weinig geduld is met blessures. Als je er na 2 à 3 maanden niet meteen weer staat, word je al heel snel afgeschreven. Maar ik heb een gezonde rancune in mij momenteel."

   

  "Dat gezondheid het allerbelangrijkste is, lijkt wel een goedkoop cliché, maar ik heb helaas te vaak de andere kant van de medaille gezien om daar iets tegenin te brengen."

   

  Bij Team Sunweb vindt Bakelants na enkele jaren in Frans gezelschap de Nederlandse mentaliteit. "Zeggen waar het op staat, dat is wel een verademing. Bij de Fransen zit het er gewoon niet in om direct te zijn. Het is moeilijk om de olifant in de kamer te benoemen, maar dat is in Nederland nu geen probleem. Wat dat betreft, zit ik hier wel juist."

   

  Voortaan zien we de Sunweb-renners ook in een rood jasje. "Het is zeer geslaagd, mooi. Het is ook leuk dat wanneer je je job doet, je er goed uitziet. In dat opzicht hebben we ook een stap gezet", grapt Bakelants nog even met zijn vorige AG2R-outfit. Daar hadden hij en Oliver Naesen een afkeer van de bruine broeken.

  Bekijk het volledige interview met Bakelants