• home
 • video
 • pas verschenen

  Philipsen na succes down-under: "Had hier niet van durven te dromen"

  " "

  Jasper Philipsen wint door de diskwalificatie van Caleb Ewan.

  Jasper Philipsen heeft al het goeie wat van hem verteld wordt, meteen in zijn eerste WorldTour-koers bevestigd. Hij won de 5e rit in een massaspurt na de diskwalificatie van Caleb Ewan. "Ik zit dan ook met een dubbel gevoel", vertelt de 20-jarige Belg van UAE Emirates aan Sporza.

  Philipsen moest nipt zijn meerdere erkennen in Ewan, maar die deelde in de laatste rechte lijn wat kopstoten uit richting de Belg. "Ik zit toch wat met een dubbel gevoel. Enerzijds ben ik blij met die overwinning, anderzijds besef ik dat het eigenlijk gewoon een beslissing is van de jury."

   

  Philipsen doet zijn verhaal van de laatste hectometers: "Caleb en ik proberen allebei het wiel van Sagan te nemen. Het ging er redelijk hectisch aan toe. Ik kreeg een paar kopstoten van hem. Dat zie ik op de beelden, want in de wedstrijd zelf had ik niet beseft dat het zo excessief was. Toen ik als tweede over de streep kwam, had ik niet het gevoel dat dat onterecht was."

   

  "Voor mij was het al een hele opsteker om 2e te worden. Zeker na de sprints in de vorige dagen, toen ik 5e en 6e werd. Daar had ik me bij neergelegd."

  "Perfecte positie werpt vruchten af"

  Philipsen mocht na wat beraadslaging dan toch als winnaar op het podium: "Dat is een heel leuke ervaring. Misschien ligt dat wel wat gevoelig bij de supporters, omdat Caleb van Australië is. Maar nu sta ik daar als kleine, jonge Belg op het podium, terwijl Caleb toch eerste over de streep was. Het podium was dus een beetje raar, maar ik heb er wel van genoten."

   

  De youngster toonde zich sneller dan Sagan en sneller dan Elia Viviani, allebei eerder al winnaars in Australië de voorbije week. Had hij dit verwacht? "Zeker niet. Maar ik voelde vandaag dat ik goeie benen had en dat er iets mogelijk was."

   

  "In mijn eerste sprint die ik hier reed, voelde ik ook dat er meer in zat. Maar toen zat ik wat ingesloten. Nu had ik de perfecte positie. Dan werpt dat zijn vruchten af. Maar hier had ik niet van durven te dromen."

   

  Philipsen zorgde voor de eerste UAE-zege van 2019. Hoe reageerde zijn ploeg? "Mijn teammaats waren heel tevreden. Het was tof om na de aankomst bij hen aan te sluiten."