• home
 • video
 • pas verschenen

  Timmers: "Hopelijk kan ik dit jaar ziektes en blessures achter mij laten"

  Pieter Timmers

  Pieter Timmers in het krachthonk.

  0 / 0

  Topzwemmer Pieter Timmers wil dit seizoen revanche nemen voor zijn pechjaar 2018 waarin hij de Europese kampioenschappen miste. Volgende zomer wil hij er weer staan op het WK, net als Louis Croenen.

  Timmers: "Pieken in april op het WK"

  Pieter Timmers kreeg vorig jaar af te rekenen met een hersenvliesontsteking en een klaplong (zijn derde al). "Ik hoop dat ik ziektes en blessures achter mij kan laten", lacht Timmers voorzichtig in een uitgebreid gesprek met Sporza.

   

  "2018 was een jaar vol pech, in 2019 kan het enkel beter gaan. Ik voel alvast dat het de goede kant opgaat. Ik ga met een fijn gevoel de zomer tegemoet."

   

  In de zomer staat het WK in Korea op het programma. "Daar mik ik op een podiumplaats", vertelt de vice-olympische kampioen op de 100 meter vrij. "Dat zit er zeker in. Op training laat ik alvast mooie dingen zien."

   

  Dit weekend staat Timmers op het startblok in zijn Wezenbergbad voor de Flanders Swimming Cup. Pieken zal hij nog niet doen, dat wil hij over enkele maanden in Scandinavië doen. "In april zwem ik er opnieuw de Nordic Swim Tour. Daar wil ik de limieten halen voor het WK."

  Op het WK mik op een podiumplaats. Dat zit er zeker in.

  Pieter Timmers (vice-olympisch kampioen 100 meter vrij)

  "Fijn om te zien dat concurrenten op EK niet sneller zwommen dan ik"

  Het EK vorig jaar heeft Pieter Timmers in laatste instantie moeten schrappen door een hersenvliesontsteking. Op televisie zag hij hoe de Italiaan Miressi naar de titel op de 100 meter vrij zwom in 48"01.


  Timmers: "Mijn vrouw was wel teleurgesteld omdat ik die tijd ook kan zwemmen. Maar ik kon daar gemakkelijker mee omgaan, omdat ik het fijn vond om te zien dat de concurrentie niet sneller was dan ik."


  "Het was fijn om de medailles te zien binnenstromen tijdens de Europese kampioenschappen, behalve in het zwemmen", vervolgt Timmers. Vooral tijdens de estafettenummers heb ik me opgewonden. Dat vond ik een gemiste kans."

   

  "De overnames liepen echt niet goed", legt Timmers de vinger op de wonde. "Nu oefenen we daar wel weer keihard op. Ze rammen die overnames er echt in tot we het goed doen. Dat is ook de enige weg om in ons opzet te slagen."

  Pieter Timmers

  Het EK heeft Pieter Timmers op televisie moeten volgen.

  "Vormen nu één echt team"

  Een van zijn ploegmaats op de aflossing is Louis Croenen. Hij maakt nu ook deel uit van de trainingsgroep van Ronald Gaastra, sinds september hoofdcoach van de Vlaamse zwemfederatie.


  Pieter Timmers: "Vroeger zwommen we naast mekaar, nu vormen we echt één team met één teamgeest. Dat is fijn."

   

  "De coaches communiceren goed met mekaar en creëren voor ons het ideale klimaat, maar daarom lever je nog niet meteen een topprestatie. Het ligt nog altijd in handen van de zwemmers zelf", merkt Timmers op. "Wij krijgen de sleutels, nu is het aan ons om die deur te openen. Laten we hopen dat we vanaf nu weer naar de top gaan."

   

  Pieter Timmers praat met Sporza:

  Gaastra: "Mag niet te veel meer foutlopen"

  "Pieter moet lessen proberen te trekken uit zijn pechjaar", vindt zijn (strenge) coach Ronald Gaastra. "Pech kan je ook wat afroepen, vind ik."

   

  "Ik steek hem niet in een glazen kast, maar een aantal dingen kan je toch proberen te voorkomen. Dat hebben we samen ook zo besproken."

   

  "Die WK-limiet komt er wel. 48"8 is vrij makkelijk, maar we willen top 8 zwemmen op het WK en dan mogen er niet te veel dingen meer foutlopen."

   

  Timmers zelf hoopt op meer dan een plaats in de top 8. Gaastra: "Als Pieter 47"8 zwemt en 7e wordt, vind ik dat ook prima. Omdat ik niet in de hand heb hoe snel de rest is."

  Croenen: "Allemaal nieuwe prikkels voor mij"

  Louis Croenen trainde jaren onder Rik Valcke, nu onder Ronald Gaastra. "Er zijn veel verschillen. Vooral qua opbouw, techniek en communicatie loopt het nu anders. Dat zijn allemaal nieuwe prikkels voor mij", stelt de specialist vlinderslag.

   

  "Het was niet evident om die knoop door te hakken, maar als topsporter voelde ik wel dat het tijd was om te veranderen. Ik had nog twee jaar voor de Olympische Spelen in Tokio, misschien wel de belangrijkste wedstrijd in mijn leven."

   

  "Voor mij gaat het er nu wat harder en strikter aan toe dan vroeger. Na een half jaar kan ik nog niet zeggen wat nu de beste methode is, na het WK zal ik dat beter kunnen inschatten."

   

  "Tussen de zwemmers onderling liep het allemaal goed, vond ik. Onder de coaches was er misschien wat spanning. Deze structuur met een hoofdcoach lijkt beter te werken, mentaal voel ik me alleszins beter."

  Louis Croenen

  Louis Croenen (r) in het krachthonk.

  "Nu moeten de prestaties volgen"

  "Tot nu toe ben ik tevreden, al moeten de prestaties nog volgen", gaat Louis Croenen voort. "Die wil graag neerzetten op het WK."


  Op het EK in Glasgow lukte dat net niet. Op de 200 meter vlinderslag tikte Croenen als 4e aan. "Dat was een gemiste kans. Ik kon in de wedstrijd niet waarmaken wat ik op training wel had laten zien."

   

  "Gelukkig heb ik mijn WK-limiet al op zak. Ik moet pas echt presteren op het WK in Korea. In april wil ik alvast een eerste keer pieken tijdens de Nordic Swim Tour."

   

  Louis Croenen in gesprek met Sporza:

  Gaastra: "Hameren meer op zijn techniek"

  "Ik heb de indruk dat hij heel positief omgaat met de nieuwe situatie", vertelt Ronald Gaastra over Louis Croenen. "We hameren nu meer op zijn techniek, daar hebben we camera's en verschillende coaches voor."


  "Ook zijn krachttraining is zwaarder geworden. Daar moet zijn lichaam aan wennen, merken we, maar we hebben tijd tot de zomer. Louis heeft zijn WK-limiet al beet."

  VIDEO: Croenen, Timmers en Gaastra in Sportweekend

  Kijk zondag naar de Flanders Swimming Cup op Sporza

  Dit weekend duiken de beste Belgische topzwemmers het water in tijdens de Flanders Swimming Cup in Antwerpen. Onder anderen Pieter Timmers, Louis Croenen, Kimberly Buys en Fanny Lecluyse staan op het startblok.

   

  Ook internationale toppers zakken af naar het vernieuwde Wezenbergbad. Joseph Schooling, die in Rio Michael Phelps klopte op de 100 meter vlinderslag, is een van de publiekstrekkers. Net als meervoudig olympisch kampioene Katinka Hosszu.

   

  U kunt het topevenement zondag bekijken via livestream en in Sporza op Eén. Afspraak om 15.30u.