• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom STVV geen kans heeft om de Limburgse derby te winnen?

  De Jupiler Pro League herneemt vanavond met STVV–Genk. In Limburg staan de zenuwen op scherp. Stef Wijnants volgt beide clubs op de voet en wikt en weegt de kansen voor de opener van speeldag 22. "Genk is van een ander kaliber."

  De vier musketiers

  "Mein Gott, wie gut ist das Mittelfeld der Belgier?" Woorden van een Schalke 04-fan in het stadion van Benidorm een week geleden tijdens de oefenmatch tussen Genk en Schalke 04 ( 2-2 ) op winterstage.

   

  Genk speelde tussen minuut 15 en 45 combinatievoetbal waar de stugge Duitsers geen raad mee wisten. Malinovski verstuurde gemillimeterde passes, Pozuelo kapte zich van elke tegenstander vrij en Trossard werd bij elk balcontact op de benen getrapt, maar slaagde er toch in om een wereldgoal te maken. Maar het was vooral Sander Berge ("Was ist dass für ein Spieler?") die de Duitse monden deed openvallen.


  Berge heerste als een koning. Welke Duitser ook in zijn buurt kwam, de Noor pakte de bal met sprekend gemak af, dribbelde zich een vrije weg en liep de concurrentie er vlotjes af. Het was maar een oefenmatch, maar het geeft wel aan hoe sterk dit middenveld is. De vier musketiers hoeven niet eens een uitzonderlijke dag te hebben om Schalke opzij te schuiven. Laat staan de buren van Sint-Truiden.

  Brys kan ternauwernood een elftal op de been brengen

  STVV begint met een onmiskenbaar grote handicap aan de derby. Het heeft al niet de meest uitgebreide kern, maar zonder de Japanners Endo en Tomiyasu (Asian Cup), de geschorsten Bezoes en Acolatse, de geblesseerden Teixeira en Ceballos en de vertrekkers De Norre, Legear en enkele reservisten mist coach Mark Brys maar liefst elf spelers.

   

  Hij kan ternauwernood een elftal op de been brengen. Intussen hebben de Japanse eigenaars met een extra Japanse spits en een Sloveense linksachter enkele transfers gedaan, maar zij zijn nog niet inzetbaar.

   

  Genk beschikt over al zijn troepen. Op doelman Vukovic na (ook aanwezig op de Asian Cup), maar met de jonge Nordin Jackers lijkt de opvolging in het doel verzekerd. Genk trainde in Benidorm met 4 doelmannen die samen 70 jaar oud waren. De weelde zit hem dus niet alleen op
  het middenveld.

  Fysiek goed, beter, best

  Van Marc Brys is bekend dat hij er tijdens de (lange) trainingen duchtig de pees op legt. Ochtendlopen om 7u30 waren in Spanje regel en geen uitzondering. De STVV-spelers blinken al zo goed als het hele seizoen uit in fitheid, dat zal in de derby niet anders zijn.

   

  Maar ook de fysieke paraatheid van Genk scheert hoge toppen. Philippe Clement eist elke training het maximum van zijn spelers. Het gaat natuurlijk niet enkel om de fysieke mogelijkheden, ook de kwaliteit van de uit te voeren oefeningen en het tempo van de balcirculatie bepalen een wedstrijdbeeld. Het hoeft verder geen betoog dat Genk hier vele streepjes meer telt. 

  Nu of nooit

  Nu de competitie in haar beslissende fase belandt, spelen nog andere elementen een rol om de favoriet te bepalen. De Japanse eigenaars legden zichzelf (en spelers en technische staf) een termijn van drie jaar op om PO I te halen. Een must is het dus niet om de top zes te halen.

   

  In hoeverre gaan spelers als een hechte groep deze doelstelling dit jaar al proberen te bereiken? Hoe ver en diep willen en kunnen deze spelers gaan? Ook vorig jaar streed STVV lang mee voor een plaats in PO I, maar door oververmoeidheid en het gebrek aan ervaring gingen ze alsnog kopje onder. Brys wil het nu anders doen, maar hij moet natuurlijk over kwaliteitsvolle spelers beschikken om straks Antwerp, Gent of Charleroi uit de top zes te houden.

   

  Voor Genk liggen de kaarten enigszins anders. Nu het duidelijk is dat na dit seizoen meer dan de helft van de sterkhouders zal vertrekken, is het nu of nooit om een prijs te pakken. Ook al houden ze in Genk de boot nog af, iedereen beseft dat een vierde landstitel in mei stilaan een verplichting is voor deze generatie.

  26 jaar gewacht op thuiszege

  Een echt lange geschiedenis heeft de Limburgse derby nog niet. Genk bestaat pas sinds 1988 en STVV vertoefde de voorbije 25 jaar ook verschillende keren in tweede klasse, maar STVV sleurt een zware historie mee om de derbynek.

   

  26 jaar lang en 19 competitieconfrontaties konden de ‘kanaries’ in eigen huis niet winnen van de ‘smurfen’. Vele Truiense fans bleven door de jaren heen weg van Stayen om niet nog eens een derbyverlies te moeten trotseren. Strupar, Sonck en Vossen: allen kwamen ze graag langs op Stayen, want ze vonden er snel en veel de weg naar het doel.

   
  Pas in 2015 kon STVV de buren voor het eerst verslaan. Op een zomeravond in augustus speelde Jean-Luc Dompé zijn haast enige goede wedstrijd voor de Truienaars en dribbelde heel Genk op een hoopje ( 3-1).

   

  Ook vorig seizoen trouwens, ook op een zonnige septemberdag, versloeg STVV de op drift geslagen ploeg van toenmalig coach Albert Stuivenberg met 2-1. De laatste jaren (op kunstgras?) beschikt STVV dus over betere papieren, maar thuismatchen tegen de vijand worden graag verdrongen. Kortom, Genk stapt als torenhoog favoriet de derby in, maar de bal is en blijft rond....

  Vele Truiense fans bleven door de jaren heen weg van Stayen om niet nog eens een derbyverlies te moeten trotseren.