• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Arsenal de Londense derby verliest, kan het CL-voetbal vergeten"

  Arsenal staat met de rug tegen de muur. De Gunners moeten dit weekend Chelsea verslaan of ze dreigen voor de derde keer op rij de Champions League te missen. Stef Wijnants denkt dat de Londense derby een laatste houvast is.

  Hello Manchester United, bye bye Arsenal

  Arsenal kan tegen het uur van de aftrap zelfs naar de zesde plaats in de stand verwezen worden. Manchester United, dat op gelijke hoogte staat, speelt immers enkele uren voordien thuis tegen Brighton en met de vorm en de resultaten onder nieuwe coach Ole Gunnar Solskjaer lijkt een zege de logica zelve. Net voor Kerstmis stond de ploeg uit Manchester nog op 8 punten en leek de Champions League een verre droom. Maar terwijl United vijf keer op een rij won, worstelt de ploeg van Unai Emery met een 4 op 12.

   

  Door die belabberde kerst- en nieuwjaarsperiode heeft ook Chelsea snel afstand genomen. Zes punten bedraagt de voorsprong van Eden Hazard en de zijnen. Als Chelsea in het Emirates-stadion komt winnen, kunnen ze de Champions League-hymne in het noorden van Londen alvast een jaar langer in de schuif laten liggen. Mathematisch kan het dan nog, maar de concurrentie lijkt beter gewapend.

  Opnieuw eerste Londense club?

  Voor het eerst in 22 jaar begon Arsenal het seizoen zonder trainer Arsène Wenger en dus was de grote vraag of de nieuwe coach Unai Emery de concurrentie tegen de andere grote vijf wel kon aangaan. De kalender in de Premier League werkte in elk geval niet meteen mee. Met nederlagen tegen Manchester City en Chelsea begon Arsenal met een 0 op 6. De achtervolging kon ingezet worden.

   

  Maar de Gunners imponeerden. Tussen half augustus en midden december speelde Arsenal bijzonder aantrekkelijk voetbal, verloor het in geen enkele competitie een wedstrijd en scoorde het meer dan 2 keer per match. Enkel de City-scoringsmachine van Pep Guardiola trof meer raak dan de Londenaars.

   

  Pierre-Emerick Aubameyang trok de headlines naar zich toe met intussen 14 goals. Maar ook zijn aanvalspartner Alexandre Lacazette zet een meer dan aardig seizoen neer met 7 goals en 6 assists. Door de slechte start kwam Arsenal niet in de buurt van een haast foutloos Liverpool en Manchester City, maar voor het eerst in enkele jaren kon het streven naar de status van eerste Londense club. Begin december werd Tottenham na een zinderende tweede helft met 4-2 huiswaarts gestuurd.

  Uit te vaak onderuit

  Maar plots stuikte het dus in elkaar na een overbodige nederlaag in Southampton. De afgelopen maand werd ook slechts gelijkgespeeld in Brighton en verloren in Liverpool en West Ham United. Vooral die laatste nederlaag kwam bijzonder hard aan. Arsenal bleef in goede bedoelingen steken en trapte slechts twee keer tussen de palen.

   

  De uitmatchen stemmen tot nadenken, slechts één van de laatste zeven werd gewonnen. "Dat is een slecht resultaat. Het baart me zorgen want we moeten ook in uitmatchen competitief zijn. Thuis doen we het goed maar uit behalen we niet de gewenste resultaten.”

  Het probleem Mesut Özil

  Emery voerde in West Ham wel enkele beslissingen door die de Arsenal-volgers met de wenkbrauwen deed fronsen. Zo liet hij Lucas Torreira en vooral Aaron Ramsey op de bank. Ramsey tekende deze week een contract bij Juventus dat pas volgende zomer ingaat. De Welshman zou er meer dan 17 miljoen euro per jaar gaan verdienen.

   

  Mesut Özil zat niet eens op de bank. De Duitser, die terugkeert na een blessure, blijft in zijn beste dagen onnavolgbaar met zijn virtuoze baltoetsen, maar Emery bezigt de creatieveling hoe langer hoe minder. Özil kwam slechts in 12 van de 22 matchen aan de aftrap. Kleine blessures en onvoldoende vormpeil blijken de oorzaak.

   

  “Elke speler moet constant presteren, ook Özil. Het is niet altijd gemakkelijk maar het belangrijkste is dat hij ons kan helpen”, zo meldde Emery de voorbije week. “Mesut heeft nu twee weken goed getraind en maakt deel uit van de kern."