• home
 • video
 • pas verschenen

  "In Guangzhou zal Dembélé zweten, maar ook Engels kunnen spreken"

  Dembélé maakte al kennis met de Chinese club.

  Mousa Dembélé ruilt Tottenham voor Guangzhou R&F, waar hij een contract heeft getekend voor 3 seizoenen. "Hij is de grootste transfer uit de clubgeschiedenis", zegt Jurgen Vandervelde, kenner van het Chinese voetbal.

  "Chinezen zullen niet gek worden door komst van Dembélé"

  Na 6,5 seizoenen bij Tottenham kiest Mousa Dembélé (31) voor een Chinees avontuur bij Guangzhou R&F, waar hij zo'n 10 miljoen euro per jaar zou verdienen.

   

  Hoe wordt in China naar die transfer gekeken? 

   

  "In de Chinese media bestuderen ze nu vooral wie die Mousa Dembélé precies is", zegt Jurgen Vandervelde, die in China werkt voor het Belgische voetbaldatabedrijf ProSoccerData. "Want in het voetbal lopen er een aantal spelers rond met de naam Dembélé."

   

  "De Chinezen zullen wel niet gek worden door de transfer van Dembélé. Ze hebben de laatste jaren wel meerdere toptransfers meegemaakt."

  "Guangzhou R&F is normaal niet de ploeg van de grote transfers"

  "De supporters van Guangzhou R&F kijken wel uit naar de komst van Dembélé", zegt Vandervelde. "De Rode Duivel is de grootste transfer uit de clubgeschiedenis."

   

  "Zulke transfers zijn ze bij de 2e ploeg van Guangzhou niet gewoon. Bij Guangzhou Evergrande, de 1e club van de stad, hebben ze wel grotere namen aan boord. Denk maar aan trainer Fabio Cannavaro."

   

  "Guangzhou R&F is geen ploeg die meestrijdt voor de titel, maar door de komst van Dembélé zullen de ambities wel wat veranderen. De club zal willen meespelen voor een plaats bij de top 3 en een ticket veroveren voor de Asian Champions League."

  "Heel warm en vochtig in Guangzhou"

  In welke omgeving komt Dembélé terecht in China? "Guangzhou is een havenstad in het zuiden van China, waar het heel warm en vochtig is tijdens de zomermaanden. Dembélé zal daar in het begin wel zweten."

   

  De taalbarrière zal een iets minder groot probleem zijn. "Naast de Chinese talen Mandarijn en Kantonees wordt er in Guangzhou ook veel Engels gesproken."