• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dembélé is 31 en verteert Premier League moeilijk, wat moet je dan doen?"

  Frank Raes.

  Frank Raes.

  Mousa Dembélé is de derde Rode Duivel die voor een oosters avontuur kiest in China. Moeten we onze wenkbrauwen (nog) fronsen? Wij vroegen het onze voetbalman Frank Raes.

  "Het is niet eens een Chinese topclub"

  Het is niet meer dan een vermoeden, maar Axel Witsel en Yannick Carrasco zullen de afgelopen weken wellicht een telefoontje gekregen hebben van Dembélé. Zij vertrokken respectievelijk twee en één winter(s) geleden naar China.  Ook om veel geld op te strijken, maar daar houdt de vergelijking wel op, vindt Frank Raes.

   

  "De keuze van Dembélé is duidelijk een keuze om af te bouwen. Hij gaat zelfs niet eens naar een topclub in China. Nog geen jaar geleden was hij fenomenaal tegen Juventus in de Champions League, maar bij Tottenham is hij sindsdien geen titularis meer. Hij is 31 jaar, vaak geblesseerd en zijn lichaam verteert de belasting van de Premier League moeilijk. Wat moet je dan doen?"

   

  "De fysieke belasting in andere topcompetities als Italië of Spanje ligt nauwelijks lager. In West-Europa kom je dan bij Zwitserland, Oostenrijk of België. Op vlak van talent steek je er dan wel bovenuit, maar daar kom je ook elke week een Vranjes tegen die tegen je lichaam schopt. Dus is de keuze gevallen op het geld en het rustigere regime van China."

  De fysieke belasting in Italië of Spanje ligt nauwelijks lager. In West-Europa kom je dan bij Zwitserland, Oostenrijk of België.

  "Bij Dembélé denk je altijd dat er iets formidabels gaat komen"

  Ze zijn niet op 1 hand te tellen, de spelers die in een interview lieten noteren dat Dembélé technisch de beste medespeler was waar ze ooit mee speelden. Alleen volgden de statistieken die uitspraken nooit. 10 goals en 8 assists in 6,5 jaar Tottenham. Zijn laatste goal bij de Rode Duivels: maart 2009.

   

  Frank Raes: "Dembélé heeft fantastische goals gemaakt, heeft kracht en een goed schot, maar hij mist een drive richting doel. Vergeet niet dat hij zijn carrière begon als spits, maar langzaam zakte hij op het veld omdat hij zo weinig scoorde en assists gaf."

   

  "Bij Dembélé denk je altijd dat er iets formidabels zal komen op het veld. Toch is er altijd iets van een "eeuwige belofte" aan blijven kleven. Daarom heeft Witsel volgens mij het pleit gewonnen bij de nationale ploeg. Die is defensiever en in de opbouw verwacht iedereen minder. Maar wie ben ik om tegen iemand die jaren in de Premier League heeft gespeeld te zeggen dat er meer in zijn carrière had gezeten."

   

  "Of deze transfer het einde bij de Rode Duivels is, is moeilijk te zeggen, omdat Roberto Martinez zo graag vasthoudt aan dezelfde namen. Dus wie weet. Zijn laatste belangrijke match, tegen Frankrijk, was wel een tegenvaller en dat heeft voor een krak gezorgd. Bij Dembélé en bij het publiek."

  Of deze transfer het einde bij de Rode Duivels is, is moeilijk te zeggen omdat Roberto Martinez zo graag vasthoudt aan dezelfde namen.

  "Zie Dembélé geen trainer worden"

  Hoe lang de carrière van Mousa Dembélé nog zal duren, kan Frank Raes onmogelijk zien in zijn glazen bol. Een toekomstige trainer ziet Raes niet in de middenvelder.

   

  "In Jan Vertonghen zie ik een trainer. Iemand die het graag uitlegt. Dat is Dembélé niet op het lijf geschreven. Hij is aimabel en bescheiden, geen prater. Hij geeft niet graag interviews."