UCI kan wielerploegen schorsen bij overmatig gebruik Tramadol

  Tramadol wordt regelmatig gebruikt in het peloton.

  De Internationale Wielerunie UCI verscherpt zijn regels voor het gebruik van de pijnstiller Tramadol. Als drie renners binnen een jaar worden betrapt op het gebruik, dan kan de ploeg geschorst worden.

  De pijnstiller Tramadol staat vanaf 1 maart op de lijst met verboden middelen. Na inname zijn renners minder gevoelig voor pijn, waardoor ze makkelijker tot het uiterste kunnen gaan. Maar door de nevenwerkingen (misselijkheid, slaperigheid en verminderde concentratie) verhoogt de kans op valpartijen. Renners kunnen ook verslaafd raken.

   

  Daarom besloot de UCI het middel vanaf 2019 te verbieden. Vandaag maakte het de sancties bekend. Als een renner een eerste keer betrapt wordt op het gebruik van Tramadol, zal dat resulteren in diskwalificatie en een boete van 5.000 Zwitserse frank (ongeveer 4.400 euro).

   

  Bij een tweede positieve test volgt een schorsing van vijf maanden, een derde keer levert negen maanden schorsing op. Het missen van een Tramadolcontrole zal beschouwd worden als een positieve test.

   

  Als twee renners van hetzelfde team binnen een periode van een jaar tegen de lamp lopen, krijgt de ploeg een boete van 10.000 Zwitserse frank. Bij een bijkomende inbreuk in diezelfde periode volgt een schorsing van het team. Dit kan gaan van 1 tot 12 maanden, afhankelijk van de beslissing van de Disciplinaire Commissie van de UCI.