• home
 • video
 • pas verschenen

  Transferstress bij Pozuelo? Ervaringsdeskundigen Degryse en Staelens wuiven het weg

  Alejandro Pozuelo

  Alejandro Pozuelo

  Vertrekt hij of vertrekt hij niet naar Al-Ahli in Saudi-Arabië? Dat is de vraag die heel Genk zich stelt over smaakmaker Alejandro Pozuelo. Niet alleen de club en de fans zijn nerveus, ook de speler heeft blijkbaar last van transferstress. Maar bestaat er zoiets als "transferitis"? Volgens Marc Degryse en Lorenzo Staelens, in een vorig leven ook weleens in hetzelfde schuitje, is dat wat overroepen.

  Marc Degryse en Lorenzo Staelens

  Marc Degryse en Lorenzo Staelens

  Vroeger was alles anders

  "In mijn tijd was dat anders, hé," steekt Lorenzo Staelens van wal. "Nu, sinds het arrest-Bosman, gaan de spelers naar waar ze willen. Als je vroeger een transfer wilde en de club zei: “Neen, dat gaat niet door”, dan moest je je daarbij neerleggen. Nu wordt het soms hard gespeeld."

   

  "Toen ik van Club Brugge naar Anderlecht ging, was dat een belangrijke beslissing. Dat speelt wel in je hoofd, dat is ook logisch. Als je verandert van ploeg, dan neem je altijd een risico. Je weet niet of je aanvaard zal worden door de andere spelers en nog belangrijker: door de supporters. Je moet je telkens opnieuw bewijzen."

   

  Volgens Marc Degryse, die destijds ook van Club Brugge naar Anderlecht verkaste als duurste in België, speelt ook de familiale toestand een belangrijke rol. Pozuelo heeft 2 kinderen.

   

  "Ik zat in mijn tijd niet in een familiesituatie met kinderen.  Als je dan naar China of Saudi-Arabië gaat, dan kies je voor totaal andere levensomstandigheden. Ik denk toch dat je daar rekening mee houdt. Maar zonder kinderen is dat relatief gemakkelijk, vind ik, want dan gaat de vrouw of de vriendin wel mee."

   

  "Bovendien is Pozuelo een Spanjaard, dus ik denk en ik hoop dat de familiesituatie en het sportieve het zullen winnen op het grote geld."

  Alejandro Pozuelo

  Alejandro Pozuelo

  Knop omdraaien en spelen

  Over het feit dat je geblesseerd bent of niet zou kunnen spelen door die transferperikelen, is Degryse heel duidelijk: "Niet kunnen spelen? Neen, dat bestaat niet!" 

   

  "Het komt wel voor dat sommige spelers een blessure veinzen of mentaal niet fris zijn om te spelen omdat die transfer op hen doorweegt. Maar dat is dan vooral om die transfer erdoor te drukken."

   

  "Je kan misschien wel een moeilijke trainingsweek achter de rug hebben. Juist daarom wil Pozuelo ook voor het weekend beslissen, zodat hij niet meer met die transferbeslommeringen aan het laatste deel van de competitie moet beginnen."

   

  Maar eenmaal je beslist hebt dat je blijft, ga je weer vol voor je club, zegt Marc Degryse: "Dan is dat achter de rug en moet je niet piekeren over een gemiste kans. Gewoon weer volop focussen op je club."

   

  Ook Lorenzo Staelens kan zich niet voorstellen dat transferperikelen fysieke ongemakken met zich meebrengen. "Zodra je op het veld staat, draai je de knop om en ben je bezig met die wedstrijd. Tijdens de week kan je ’s nachts wel eens wakker liggen omdat je twijfelt wat je zou doen. Maar als je besluit vaststaat, dan ben je eruit en dan moet je daar ook achter staan."

  Niet kunnen spelen door stress?

  Dat bestaat niet!

  Marc Degryse