• home
 • video
 • pas verschenen

  Ozonproces: dokter krijgt 6 maanden voorwaardelijk

  De correctionele rechtbank van Leuven heeft Chris M. veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel. De dokter krijgt die straf, omdat hij bij (minder bekende) sporters een ozontherapie heeft toegepast die indruist tegen de antidopingwetgeving.

  De zaak rond de dokter raakte bekend toen profrenners en -veldrijders genoemd werden. Zij werden eerder al vrijgesproken omdat de feiten nooit bewezen zijn.


  Ook dokter Chris M. gaat voor die feiten vrijuit, maar niet voor de inbreuken die hij pleegde bij andere sporters. De rechter in Leuven acht het "gedeeltelijk bewezen" dat hij gedurende 4 jaar verboden stoffen en methodes gebruikte bij enkele atleten.

   

  Voor die inbreuk op het antidopingdecreet van 25 mei 2012 veroordeelt de correctionele rechtbank van Leuven de dokter tot 6 maanden cel met uitstel, met een boete van 1.200 euro erbovenop.

   

  Volgens zijn advocaat heeft Chris M. nog niet beslist of hij in beroep gaat. Ondanks zijn veroordeling kan hij aan de slag blijven als huisarts.

  Kleine vs. grote ozontherapie

  20 sporters uit 6 disciplines behoorden tussen 2009 en 2013 tot de klanten van Chris M. Tijdens een zitting midden vorige maand was uit het verslag van de deskundige gebleken dat ozontherapie hoogstens accidenteel een vorm van bloeddoping is.

   

   In dit dossier wordt een onderscheid gemaakt tusseneen zogenoemde kleine en grote ozontherapie. Bij de eerste wordt een kleine hoeveelheid, door ozon verrijkt bloed, in het spierweefsel terug ingebracht. In de bilspier bijvoorbeeld.

   

  Bij een grote ozontherapie gaat het om 100 tot 250 milliliter bloed dat uit de ader wordt genomen, en nadien verrijkt met ozon opnieuw in bloedbaan komt, via de aders. Dat duurt een klein halfuur.