• home
 • video
 • pas verschenen

  "We weten niet of het over de huidige Red Lions of oude spelers gaat"

  Wat weet de Belgische Hockeyfederatie over het onderzoek naar illegaal gokken bij de Red Lions? Voorzitter Marc Coudron deed zijn verhaal aan Sporza.

  Het nieuws dat de kansspelcommissie en de politie een onderzoek zijn gestart naar gokgedrag van Red Lions is een complete verrassing voor de federatie.

   

  "We hebben een mail gekregen van de federale politie dat het gaat over matchen vanaf 2015 tot en met het WK 2018. Daar zitten 2 matchen van het WK bij, maar ook matchen van de Belgische competitie, de Euro League Hockey en van de nationale ploeg de afgelopen drie jaar. Meer weten we voorlopig niet."

   

  Ook wie en hoeveel mensen verdacht worden, is voorlopig nog een raadsel bij de federatie. "Wat we hebben gehoord, is dat drie Red Lions betrokken zijn, maar welke weten we niet. Zijn het huidige Red Lions of oude?"

   

  "We hebben de 20 Red Lions die mee gingen naar het WK in India gevraagd of ze betrokken zijn. Ze hebben allemaal gezegd van niet en hebben bevestigd dat ze op de hoogte waren dat gokken op matchen niet mocht.  Het is hen tientallen keren gezegd. Door ons en door de internationale federatie. Dat is belangrijk voor ons en ik heb vertrouwen in hen."

   

  "Daarom denk ik dat het niet over een WK-ganger gaat, maar misschien over een speler uit het verleden of iemand die niet geselecteerd was voor het WK. Als het over een (ex-) Red Lion gaat die vanuit België gegokt heeft, is dat zeer jammer en belachelijk, maar dan is het geen matchfixing. We moeten onze vingers kruisen. Dit is zeker niet aangenaam."

  We hebben een mail gekregen van de federale politie dat het gaat over matchen vanaf 2015 tot en met het WK 2018. Daar zitten 2 matchen van het WK bij, maar ook matchen van de Belgische competitie, de Euro League Hockey.

  "Dit soort praktijken zijn het omgekeerde van onze waarden"

  Het imago van het Belgische hockey kreeg door de eindzege op het WK een enorme boost, maar dit nieuws is een tik. "Dat is heel jammer. Dit soort praktijken zijn het omgekeerde van onze waarden. De politie en de kansspelcommissie moet zijn werk doen", zegt Marc Coudron.

   

  "Daarna moeten wij als bond eventueel maatregelen nemen, maar verder dan spelers zeggen dat ze niet mogen gokken, konden wij tot nu niet doen. We gaan uiteraard meewerken met de federale politie en alle info verstrekken. Er zouden ongeveer 20 matchen door de politie worden onderzocht."