• home
 • video
 • pas verschenen

  "Cayman, Wullaert of Zeler: 1 van hen wint de Gouden Schoen"

  " "

  V.l.n.r.: Aline Zeler, Janice Cayman en Tessa Wullaert.

  Vanavond wordt voor de derde keer de Gouden Schoen bij de vrouwen uitgereikt en weten we wie Janice Cayman opvolgt. Volgens Maryan Mahieu, sportjournalist en oprichter van de site nieuws.vrouwenvoetbal.be,  wordt het een spannende verkiezing. Hij schuift 3 favorieten naar voren.

  Janice Cayman, gouden schoen 2017

  Janice Cayman won vorig jaar.

  Janice Cayman kan zichzelf opvolgen

  Mahieu: "Als ze beoordeeld wordt op haar prestaties bij de Red Flames, dan is Cayman zeker opnieuw kandidaat-winnares. Eerst en vooral omdat ze zoveel  goals gemaakt heeft voor de nationale ploeg. Ze was met 10 doelpunten de Europese topschutter in de kwalificatiecampagne voor het WK in Frankrijk."

   

  De 30-jarige aanvalster is na Tessa Wullaert, die de eerste laureate op het palmares was, ook de speelster die dit jaar internationaal het best gepresteerd heeft. "Ze speelt in Frankrijk bij Montpellier in de belangrijkste Europese competitie. Dit seizoen was voor haar misschien iets minder, maar het niveau is zeer hoog daar en je bent uiteraard afhankelijk van de ploeg waarin je speelt. "


  Hoewel ze met Montpellier de kwartfinale van de Champions League haalde, verloopt alles wel wat stroever in de competitie.

  Tessa Wullaert in actie bij Manchester City

  Tessa Wullaert in actie bij Manchester City

  Tessa Wullaert pakte prijzen met haar club

  Wullaert won met Wolfsburg zowel de titel als de beker en speelde de finale van de Champions League, die ze verloren na strafschoppen tegen Lyon. Sommige criticasters beweren dat de 25-jarige spits te weinig gespeeld heeft, maar dat wuift Mahieu weg.

   

  “Wolfsburg is na Lyon de beste ploeg van Europa en de concurrentie is daar moordend. Haar prestaties daar zijn van een ander niveau dan die van iemand in de Belgische competitie. Ze speelt op een uniek niveau en dat maakt haar misschien wel de beste Belgische speelster."

  Ze speelt op een uniek niveau en dat maakt haar misschien wel de beste Belgische speelster.

  Maryan Mahieu

  Na haar transfer naar Manchester City is het wel wat stiller geworden rond Wullaert. “Het is misschien moeilijker geworden. Je komt in een andere ploeg en hoge verwachtingen werden niet meteen ingelost. De vroege uitschakeling in de Champions League was zeker een opdoffer. Dus de tweede helft was misschien minder, maar over heel het jaar gezien is ze zeker een van de grote kanshebsters."

  Aline Zeler

  Aline Zeler

  Afscheidsprijs voor recordinternational Aline Zeler?

  Mahieu ziet nog een belangrijke outsider: Zeler van PSV. “Na haar afscheid bij de Red Flames zou men haar eigenlijk een lifetime  achievement award moeten geven, maar dat bestaat niet. Misschien hebben veel mensen voor haar gestemd omdat het de laatste keer is dat ze kans maakt om deze prijs te winnen.”

   

  "Ze is ook wel kampioen geworden met Anderlecht, wat misschien minder waarde
  heeft omdat onze competitie niet zoveel voorstelt.  Ze is trouwens al zoveel keer
  kampioen geweest... met Standard en ook met Sint-Truiden."

   

  Zeler speelt momenteel in Nederland, waar ze goed haar draai gevonden heeft. Ze staan aan de leiding en zullen zeker meedingen naar de titel dit jaar.

  Davina Philtjens in actie bij Fiorentina

  Davina Philtjens in actie bij Fiorentina

  "Philtjens en Vanmechelen net niet goed genoeg"

  Davina Philtjes en Davinia Vanmechelen worden hier en daar ook genoemd als mogelijke winnaressen, maar volgens Mahieu is het voor hen nog wat te vroeg om aanspraak te kunnen maken op de Gouden Schoen.

   

  "Davina Philtjens won de beker en de titel met Ajax en versierde een transfer naar Fiorentina. Die zal misschien ook wel bij de kanshebbers zijn. Maar ik vind dat je nog meer en bij nog betere ploegen moet spelen om aanspraak te mogen maken op deze trofee."

   

  "Op het moment dat Davinia Vanmechelen vorig seizoen de transfer maakte naar Paris Saint-Germain waren de verwachtingen zéér hoog. Ze scoorde ook twee keer voor de Flames tegen Italië. Het leek een grote stap vooruit die ze gezet had. Maar het is er eigenlijk nog niet echt uitgekomen. En als je dan uitgeleend wordt aan PSV, zet je eigenlijk terug een stap achteruit."

  Voorstelling Davinia Vanmechelen bij PSV

  Davinia Vanmechelen