• home
 • video
 • pas verschenen

  Hielp mental coach Aerts aan BK-titel? "Hij bleef focussen op zichzelf"

  Was mental coaching het geheim van Toon Aerts op het BK? Zelfs bij een schijnbaar uitzichtloze achterstand op Wout van Aert bleef Aerts kalm. Met het gekende resultaat. Met dank aan zijn mental coach, Anja Van Gompel, liet hij zelf optekenen.

  Niet alleen de benen van Toon Aerts waren sterk op het BK afgelopen zondag, ook in het hoofd zat het goed. Zelfs een serieuze kloof met Wout van Aert sloeg hem niet uit zijn lood. Iets waar hij het vroeger naar eigen zeggen moeilijker mee had.

   

  "Toon Aerts heeft alle capaciteiten als renner en was goed getraind, maar op een kampioenschap speelt het mentale een belangrijke rol", zegt Van Gompel. "Als iemand moeilijk met druk omgaat, dan kunnen we daar op werken. Door ademhalingstraining of visualisering." 

   

  "Voor mij als mental coach is het mooi te zien dat hij in praktijk bracht wat wij hier oefenen. Geen energie verliezen door te denken dat het niet gaat lukken, maar focussen op ademhaling en het strook per strook aanvatten. Alleen dat hij zo vaak bleef omkijken toen hij voorbij Van Aert reed is misschien nog een werkpunt."

  "Met hypnose gewerkt aan onderbewustzijn"

  Bewuste aspecten als druk en zelfvertrouwen zijn een kant van het verhaal, maar ook het onderbewuste speelt een rol. Daarvoor gebruikt Van Gompel een vorm van therapie die op het eerste zicht mysterie uitstraalt: hypnose.

   

  "Denk bijvoorbeeld aan een renner die gevallen is in een afdaling van de Tour en het volgende jaar opnieuw moet afdalen. Je weet van jezelf dat je kan dalen, maar onbewust word je afgerermd."

   

  "Daar kan je onder hypnose perfect aan werken. Denk dan niet aan de soort hypnose op een podium, waarbij mensen opeens allemaal vreemde dingen gaan doen. Het is therapeutische hypnose, een vorm van grote ontspanning, waarbij je onderbewustzijn beïnvloedbaar is. Zo kan je je zelfvertrouwen of je concentratie versterken."

   

  "Vlak voor dit BK hebben Toon en ik dat niet gedaan, maar vroeger hebben we wel aan zijn onderbewustzijn gewerkt."