• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische entente op het WK? "Je moet eerst en vooral de benen van Mathieu hebben"

  Mathieu van der Poel.

  Kunnen de Belgen Van der Poel afstoppen op het WK?

  De Belgische driekleur is uitgedeeld en dus wordt de blik al zoetjesaan naar het WK verschoven. Is Toon Aerts nu de Belgische kopman? Of moet Wout van Aert toch het speerpunt blijven? En is er überhaupt wel iets te doen tegen Mathieu van der Poel? Paul Herygers zoekt na het BK naar antwoorden.

  "Samenwerken? We hebben het nog altijd over veldrijden"

  Beschikt de Belgische ploeg over enkele weken in Bogense over twee kopmannen na de BK-triomf van Toon Aerts? "Dat denk ik wel", stelt Paul Herygers bij Sporza. "Wout en Toon hebben dezelfde capaciteiten. Ze zijn naar elkaar toegegroeid."

   

  "Of ze dan ook kunnen samenwerken op zo'n WK? Dat is heel moeilijk. We hebben het nog altijd over veldrijden. Dat is individueel. Iedereen weet: je mag nog met 27 renners zijn, het is heel moeilijk om Mathieu terug te halen als hij vertrekt. Je moet in de eerste plaats de benen hebben van Mathieu."

   

  Wie moet bij een Nederlandse versnelling dan als eerste de kastanjes uit het vuur halen? "Dat blijft erg moeilijk, daar blijf ik bij. Wie het gat heeft laten vallen, moet het dichten. Maar die kan het dan gewoonlijk niet. Als de derde renner het dan ook niet ziet zitten, dan is Mathieu weg."

   

  "Je moet er gewoon niet bij nadenken, je moet het gewoon doen. Het verstand moet normaal zeggen: als Mathieu een centimeter wegrijdt, dan moet je reageren."

   

  "Normaal gezien wordt Van der Poel wereldkampioen. Maar dat was ook vorig jaar onze uitkomst. Hij zou er korte metten mee maken, tot Van Aert er een stokje voor stak. Nu is de kloof wat groter. Maar wonderen bestaan nog altijd."

  Mathieu van der Poel.

  Schudt Van der Poel weer iedereen van zich af?

  "WK? Wordt het een troep, dan moet je rekening houden met Aerts"

  Met zijn nederlaag op het BK lijkt Wout van Aert toch weer een tik te hebben gekregen. "Het ene jaar is het andere niet", ziet ook Paul Herygers. "Al die kleine incidenten hebben een geweldige invloed gehad en het is nog niet allemaal uit zijn lijf."

   

  "Misschien is dit BK nog niet zo slecht geweest, zet dit Van Aert met de voetjes op de grond en kan hij alles op een rijtje zetten. Dit zal hem beter maken, daar ben ik van overtuigd. Ik weet niet of we de allerbeste Van Aert dit seizoen nog zullen zien, maar hij kan nog beter worden."

   

  En als twee honden vechten om een been, dan kan een derde misschien met de hoofdprijs lopen op het WK. "Als het een miserieomloop wordt, dan kan het misschien voor Aerts."

   

  "Hij heeft Wout dit seizoen geklopt op ellendig zware omlopen. Ik wil Bogense weleens van dichtbij zien in februari. Sneeuwt het er of vriest het er? Het kan alle kanten uit. Aerts moet parcoursgericht denken. Wordt het een troep, dan moet je er rekening mee houden."

  Het podium in Otegem.