• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Spelers van Genk kunnen elkaar punten afsnoepen"

  Sinan Bolat, Hans Vanaken en Alejandro Pozuelo zijn kanshebbers op een prijs woensdagavond.

  Sinan Bolat, Hans Vanaken en Alejandro Pozuelo zijn kanshebbers op een prijs woensdagavond.

  Morgenavond wordt de 65e Gouden Schoen uitgereikt. Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt blikte op onze Facebook-pagina vooruit aan de hand van jullie vragen. "Vanaken is de favoriet, maar Pozuelo komt ook in aanmerking."

  Kan iemand anders dan Hans Vanaken de Gouden Schoen winnen?

  Hij is zeker de favoriet, maar ik denk dat Pozuelo van Genk ook echt in aanmerking komt. Bij kampioen Club zie ik niet veel andere spelers die in aanmerking komen in de tweede stemronde (van juni tot en met december). Bij competitieleider Genk wel, daar heb je vijf of zes uitblinkers. Je kan er ook Trossard, Malinovski of Samatta bijzetten. Spelers van Genk kunnen elkaar punten afsnoepen. 

   

  Als het gaat over kwaliteit, bepalend zijn voor het rendement van je ploeg en statistieken, dan zijn Vanaken en Pozuelo de uitblinkers. Pozuelo heeft 6 goals en 18 assists deze seizoenshelft en Vanaken 10 goals en 14 assists. Wat dat betreft, houden ze elkaar wat in evenwicht.

   

  De realiteit is wel dat wanneer we vandaag over de Gouden Schoen spreken, we vooral focussen op de tweede helft van de stemming, de periode van juli tot en met december. Maar niet vergeten dat een even groot aantal punten wordt verdeeld voor de periode van januari tot en met juni.

   

  Op mijn stemformulier van toen staan Standard-spelers Carcela en Edmilson op 1 en 2. Vanaken komt daar pas op 3. Zeker in de play-offs was Vanaken niet uitmuntend. Maar de ene is nu weg en de andere heeft niets gepresteerd van juli tot en met december.

  Is Pozuelo intrinsiek het grootste talent?

  Pozuelo heeft meer dan puur voetbaltechniek. Hij is een leidersfiguur
  op het veld en laat de ploeg beter voetballen.  Hij is perfect tweevoetig, heeft vista en scorend vermogen. Maar ik vind niet dat je de Gouden Schoen op basis van talent geeft, wel op basis van wat je met je talent doet. Op dat vlak heeft Pozuelo het fantastisch gedaan, maar Vanaken ook. 

   

  Een bijkomend nadeel voor Pozuelo is dat Club Brugge meer dan Genk een nationale club is. De prestaties van Vanaken worden beter gevolgd in het zuiden van het land. Club heeft Champions League gespeeld en dan gaan
  Franstalige journalisten mee, ik denk niet dat er dit jaar ooit een Franstalige
  journalist mee was met Genk in de Europa League. Het zou geen rol mogen spelen, maar het is de realiteit.

  Kan een speler van een kleine ploeg de Gouden Schoen ooit nog winnen?

  Als die speler heel goed is wel. Maar dan zou het helpen in de zomer van team te veranderen. Je hebt ook van die jaargangen waarbij ik mijmer voor mijn stemformulier en me afvraag aan wie we nu eigenlijk de Gouden Schoen moeten geven? Dit jaar was dat geen probleem. Niet in juni en niet nu. Met de drie namen die ik mocht invullen, was er te weinig plaats.

  Wie wordt de Doelman van het Jaar?

  Voor mij is dat sowieso Bolat. Hij steekt erbovenuit als je naar heel 2018 kijkt. Het is waar dat hij in een goed georganiseerd team speelt en dus mag je niet alleen kijken naar de clean sheets, maar naar de kwaliteiten van een doelman. Ik vind dat Ochoa na de zomer ook het beste van zichzelf getoond heeft. Hij is op een wolk teruggekeerd uit Rusland en dat niveau heeft hij doorgetrokken.

   

  Ik vind Vukovic  van Genk ook echt een goede keeper. Deze seizoenshelft is hij vaak bepalend. In veel matchen heeft hij die ene redding gedaan waardoor het toch net iets comfortabeler voetballen was. Ook Kaminski is een goede keeper en ook Van Crombrugge verdient een eervolle vermelding.

  Wie verdient de prijs voor Coach van het Jaar?

  Clement en Leko zijn de grote kanshebbers. Ik heb Clement op 1 gezet , Leko op 2 en Brys op 3. Ik vind het close tussen Clement en Leko. Wat Clement op een jaar tijd gerealiseerd heeft bij Genk is fenomenaal. Genk was een dood en afgeleefd elftal. Hij heeft het fysiek klaargekregen, goed laten voetballen, de bekerfinale gespeeld, het goed gedaan in Europa en nog Play-off I gehaald. Maar Leko is natuurlijk kampioen geworden in zijn eerste seizoen bij Club, zijn eerste opdracht ook op het hoogste niveau in ons land. Bovendien deed hij het goed in de Champions League.

  Wie wordt de Beste Belg in het buitenland?

  Eden Hazard is de onbetwiste nummer 1. Dat heeft met het WK te maken, maar ik las ook dat hij bij de helft van de goals van Chelsea betrokken is. Hij werd dan ook niet voor niets Sportman van het Jaar.

   

  Dries Mertens blijft gewoon scoren en een hoog niveau halen. Dat zijn we ondertussen bijna gewoon geworden. Hij zal hoog eindigen. Thorgan Hazard heeft het vooral sinds de zomer heel goed gedaan in Duitsland. De Bruyne zal niet in aanmerking komen voor de eindzege omdat hij te lang geblesseerd is geweest, maar vergeet niet dat hij kampioen werd in de Premier League.

  Peter Vandenbempt