• home
 • video
 • pas verschenen

  "Curve Van Aert daalt, die van Aerts gaat hoger en Vd.Poel zit altijd in het zenit"

  Michel Wuyts in Sportweekend.

  Geen vier op een rij voor Wout van Aert, wel een eerste Belgische driekleur voor Toon Aerts. Onze commentator Michel Wuyts analyseerde het BK in de studio van Sportweekend aan de hand van enkele stellingen.

  Bekijk hier de analyse van Wuyts

  Hebben we te weinig rekening gehouden met Toon Aerts?

  Michel Wuyts: "Ja, met zekerheid. Maar de grootste fout die we maken, is terugdenken aan de Van Aert van 2016-2017, die toen alles overblufte, wegreed in de eerste of de tweede ronde en anderhalve minuut uitliep. Punt. Gedaan."

   

  "Dat hebben we dit seizoen gemist. We hebben gedacht: dat komt wel voor mekaar in het BK. Als Van der Poel er niet bij is, dan zal hij dat simpelweg herhalen."

   

  "Maar we hebben ook in dit BK gezien dat Van Aert een volle ronde aan de bak kan en dat hij dan gas moet terugnemen. Hij had hier geen wiel om in te kruipen en kon dat niet rondmaken. Aerts was duidelijk beter."

  Het is goed voor het veldrijden dat Toon Aerts wint

  Michel Wuyts: "Hij is een derde man. We doen het altijd met twee mannen. En als een van die twee domineert, dan heb je een gigantisch probleem. Dan krijg je een vorm van saaiheid. Dat is toch de impressie bij de mensen thuis, die er niet van houden dat er eentje alleen demonstraties geeft."

   

  "Deze Belgische kampioen, die ongetwijfeld nog rek heeft als hij traint op zijn explosief vermogen, komt dichterbij. Dan krijg je een derde man en dat is alleen maar heerlijk om te volgen."

  Is dit een dreun voor Wout van Aert?

  Michel Wuyts: "Het is een enorme domper. De grooste domper is natuurlijk week na week vaststellen dat je niet dichter bij je grote concurrent komt. Maar hij krijgt er nu nog eens een extraatje bovenop."

   

  "Hij verliest voor de 7e keer van Aerts en hij stelt ook voor de 7e keer vast dat het op een zwaar parcours was, zoals Waterloo, Iowa of de Koppenberg. Dat doet toch wel twijfelen en dat is geen gunstig teken met het oog op het WK. En dat duo moet ook nog met elkaar in de clinch in de Wereldbeker."

  Is dit terug te brengen tot de soap die Wout van Aert heeft meegemaakt?

  Michel Wuyts: "De breuk met ploegmanager Nick Nuyens is essentieel geweest. Van Aert is ook al heel lang aan de bak, ondanks een hele goeie voorbereiding op het crossseizoen. Daar kan hij zich nu niet meer achter verschuilen."

   

  "Het is duidelijk dat zijn curve daalt, die van Aerts gaat hogerop en Van der Poel zit altijd in het zenit. Keer op keer verliezen van Van der Poel en het uitblijven van dat kantelpunt is dodelijk."

  De onklopbare Van der Poel werd vorig jaar op het WK toch geklopt. Kan dat nog eens?

  Michel Wuyts: "Het lijkt meer op wishfull thinking, maar uit ervaring weet ik dat niets onmogelijk is. In een BK wint 8 keer op 10 de topfavoriet, in Kruibeke overigens niet."

   

  "Bij een WK is dat anders. Daar wint maar een keer of 3 op 10 de topfavoriet. Maar zoals het nu allemaal verlopen is, zeg ik toch maar Van der Poel."

  Michel Wuyts beantwoordde uw vragen in onze Facebook Live