VIDEO: Lotto-sprinter Ewan vloert Sagan in criterium ("crash, chaos, Caleb")

  Sagan (l) ziet Ewan (r) het zegegebaar maken.

  Sagan (l) ziet Ewan (r) het zegegebaar maken.

  Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft zijn derde (onofficiële) overwinning van van het jaar te pakken. De Australiër won in eigen land voor de derde keer het People's Choice Criterium, een opwarmertje voor de Tour Down Under (15-20 januari).

  Ewan haalde het na 51 kilometer in Adelaide voor Peter Sagan (BORA-Hansgrohe), de winnaar van vorig jaar, en een andere Australiër, Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott).

   

  De sprint werd ontsierd door een massale val in de slotkilometer. Onder meer Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) zag zijn winstkansen in rook opgaan.     

   

  Voor Ewan is het al zijn derde sprintzege van 2019. Begin deze maand stak hij twee van de drie criteriums van Lexus of Blackburn Bay op zak. Het is ook zijn derde triomf in het People's Choice Criterium, na 2016 en 2017.

   

  Dinsdag begint het echte werk voor de renners met de eerste WorldTour-wedstrijd, de Tour Down Under.

  Uitslag:

  Crash, chaos en Caleb:

  Ewan: "Jammer dat niet alle sprinters hun kansen konden verdedigen"

  Na zijn zege bewierookte Caleb Ewan het werk van zijn ploegmakkers. "In de laatste 20 minuten hebben we ons als team goed geformeerd en trokken we naar de kop van het peloton", doet Ewan zijn verhaal.

   

  "Hagen en De Gendt hielden voornamelijk de vluchters binnen schot en de andere 4 Lotto Soudal-renners hielden me goed vooraan. De valpartij gebeurde achter mijn rug, dus heb ik die niet gezien."

   

  "Wel hoorde ik dat er iets gaande was. Nadat Roger Kluge in de diepe finale nog een kloofje gedicht had, lanceerde ik mijn sprint. Ik wist dat Sagan in mijn wiel zat maar ik had nooit de indruk dat hij me nog zou passeren.” 

   

  "Het is nog geen officiële UCI-overwinning, maar het doet zeker deugd om in de eerste wedstrijd met de volledige bezetting de zege te pakken. Het is goed voor het vertrouwen om het werk van de ploeg te kunnen afronden met een overwinning."

   

  "Het is wel jammer dat niet alle sprinters hun kansen konden verdedigen want ik had graag ook tegen hen gesprint, maar dat lukt ongetwijfeld nog tijdens de Tour Down Under. Vanaf dinsdag moeten we opnieuw gefocust zijn om het ook daar tot een sprint te laten komen.”