• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Herck: "Afscheid Murray is begin van het einde van een generatie"

  Andy Murray

  Andy Murray neemt dit jaar afscheid van het tennis. Hoe zal Davis Cup-kapitein Johan Van Herck zich de Brit herinneren? "Hij heeft veel mensen geïnspireerd met zijn werklust. Hij was ook iemand met een mening, iemand die trouw bleef aan zijn waarden en normen."

  Het was een emotionele Andy Murray die zijn afscheid aankondigde op een persconferentie voor de Australian Open. "Ik hoop echt dat hij Wimbledon haalt en dat hij daar afscheid kan nemen. Dat verdient hij", vindt Johan Van Herck. "Er zijn weinig spelers die er zo hard voor gewerkt hebben. En precies daardoor heeft hij veel mensen geïnspireerd."

   

  "Murray heeft aan heel veel mensen, spelers en trainers, getoond hoe je de weg kan bewandelen door heel hard en heel specifiek te werken. Hij was altijd heel erg bezig met die paar procentjes die nog beter konden. Hij was daar geobsedeerd door. En daar betaalt hij nu de prijs voor."

   

  "Hij werd in hetzelfde jaar als Kirsten Flipkens wereldkampioen bij de junioren. Ik was toen de coach van Flipkens dus ik ken Murray al lang. We hebben altijd contact gehouden. Ook in de Davis Cup in 2015 maakte ik hem van heel dichtbij mee. Ook daar werkte hij zo hard, ook al was het op het einde van het seizoen. Dat willen winnen van die Davis Cup heeft hem ook veel energie gekost. Als dat dan lukt, is dat uiteraard heel emotioneel."

   

  "Naast de baan was hij heel sympathiek en correct en hij had de voeten op de grond. Voor mij was hij echt het voorbeeld van hoe een topspeler moet zijn. Hij is ook iemand met een mening. Hij is altijd trouw gebleven aan zijn normen en waarden en dat in een wereld waar toch veel geld in omgaat. Op de baan was hij niet de spectaculairste en kwam hij wel eens arrogant en negatief over, maar dat was vooral door dat streven naar de perfectie. Naast de baan is hij zo helemaal niet. Dat is ook een van de redenen waarom mensen nu zo lovend zijn over hem."

  "De toekomst is verzekerd, maar het wordt een andere tijd"

  Andy Murray is de eerste die moet stoppen van "de grote 4" met ook Novak Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal. "Dit is misschien wel het begin van het einde van die generatie. Het zal zeker een impact hebben. Een paar spelers zullen nog even meedraaien, maar ook Nadal heeft veel blessures en Federer zei ook al dat het misschien zijn laatste seizoen wordt."

   

  "Er staan natuurlijk andere spelers klaar. Maar dat zijn ook spelers met een andere attitude. De jeugd is mondiger. De toekomst van het toptennis is verzekerd, maar we gaan stilaan een andere tijd in."