• home
 • video
 • pas verschenen

  4 verklaringen voor de heropleving van United onder Solskjaer

  Ole Gunnar Solskjaer

  Ole Gunnar Solskjaer kan het record van Matt Busby evenaren als hij zijn eerste 5 competitieduels als United-coach wint.

  Manchester United heeft onder Ole Gunnar Solskjaer nog geen punt laten liggen. Zondag krijgt de Noor met Tottenham Hotspur wel een eerste serieuze test voor de kiezen.

  1. Een 10 voor sfeer en gezelligheid

  Toen José Mourinho terugkeerde naar Chelsea liet hij weten dat hij liever The Happy One genoemd werd dan The Special One. Veel levensvreugde was er bij Manchester United niet meer te zien bij de Portugees. Het cynisme van Mourinho sijpelde geleidelijk aan door tot bij zijn spelers én op het veld, waar negativisme en afbraakvoetbal de grondtoon werden bij United.

   

  Niets van dat alles bij Solskjaer. Nieuwe bezems vegen sowieso extra goed, maar het tomeloze optimisme van de goedlachse Noor straalt ook af op zijn spelers. Een van de eerste dingen die Solskjaer deed, was de teugels weghalen bij zijn spelers. Die betaalden hem dat vertrouwen terug in goals en zeges.

  2. De hand/het oor van Ferguson

  Ole Gunnar Solskjaer deinst er niet voor terug om clublegende Alex Ferguson om raad te vragen. De ex-coach van Solskjaer liep in mei nog een hersenbloeding op, maar hij is blijkbaar niets van zijn schranderheid verloren. Regelmatig krijgt hij een telefoontje van zijn voormalige poulain om eens van gedachten te wisselen.

   

  "Een groot deel van wat ik nu toepas, heb ik geleerd van Ferguson", geeft Solskjaer toe. Toch gaat het ook verder dan dat, want regelmatig zien we de voormalige aanvaller met een kauwgom in zijn mond aan de zijlijn staan, hét handelsmerk van Ferguson.

  3. Geluk met de kalender

  Manchester United won onder Solskjaer tegen Cardiff, Huddersfield, Bournemouth, Newcastle en Reading. Niet echt het puikje van het Engelse voetbal dus. De wedstrijd tegen Tottenham wordt zijn eerste échte test en zal duidelijk maken of het gewoon beginnersgeluk was of de start van iets moois bij United.

  De 5 zeges van Manchester United onder Ole Gunnar Solskjaer

  4. Herboren spelers

  José Mourinho en Paul Pogba konden de laatste weken van hun samenwerking elkaars bloed wel drinken. De komst van Solskjaer naar Manchester heeft de Fransman helemaal doen openbloeien. In de eerste 3 matchen onder zijn nieuwe coach scoorde Pogba 4 keer en gaf hij 3 assists, goed voor de titel van Speler van de Maand bij United.

   

  Ook Marcus Rashford is de exponent van de ongebreidelde speelstijl onder Solskjaer. Rashford werd in het verleden vaak bekritiseerd, omdat hij veel kansen zou missen. Maar nu blijkt de jonge Engelsman plots dodelijk efficiënt.

   

  Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers en dat zijn voorlopig vooral de Belgen van United. Romelu Lukaku was onder Mourinho incontournable, maar nu moet hij tegen de vinnigere Rashford opboksen. In het voordeel van Lukaku pleit dat hij 3 kansen heeft gekregen van Solskjaer en 3 keer heeft gescoord.

   

  Somberder oogt de toekomst voor Marouane Fellaini, die door Mourinho bijna werd doodgeknuffeld, maar die met zijn bonkige stijl minder in het plaatje van Solskjaer past.