• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vaticaan begint met atletiekclub en droomt van Olympische Spelen

  Athletica Vaticana

  Het team is een mix van priesters, nonnen en ander personeel bij het Vaticaan.

  Het Vaticaan heeft donderdag zijn eerste officiële sportteam voorgesteld. "Athletica Vaticana" is een atletiekploeg met zo'n 60 leden, onder wie priesters, nonnen, leden van de Zwitserse Garde en andere werknemers van het Vaticaan.

  De atletiekvereniging van het Vaticaan heeft zich aangesloten bij het Italiaans Olympisch Comité, waardoor het in de toekomst kan deelnemen aan internationale toernooien.

   

  "We dromen er geregeld van om de vlag van Vaticaanstad eens te kunnen zien tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen", zegt de voorzitter, monseigneur Mechor José Sanchez. "Maar dat is geen doel op korte termijn, zelfs niet halflange termijn."

   

  "We richten ons in eerste instantie op toernooien die een meer symbolische en culturele waarde hebben. Zoals de Spelen van de Kleine Staten (met onder meer Liechtenstein, San Marino, Monaco,...). Daar kunnen we zelfs het podium halen!"

   

  Zuster Marie Theo, zelf gespecialiseerd in de halve marathon, ziet het alvast zitten: "Ik ben begonnen met lopen om rust en stilte te vinden. Het is wel zo dat ik in een gewoon trainingspak loop, zelfs korte broek en T-shirt voor een wedstrijd. Daar maken ze geen probleem van."

  Debuut op 20 januari in loopwedstrijd door Rome

  Het team zal officieel zijn debuut maken op 20 januari, tijdens een loopwedstrijd over 10 km in Rome ter ere van Miguel Sanchez, een desaparecido uit paus Franciscus' vaderland Argentinië. Desaparecido's'zijn mensen die zijn "verdwenen" na ontvoeringen tijdens de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983). Er is sprake van zeker 10.000 van dit soort gevallen.