• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  RETRO: Zelfzekere Paul Herygers juicht al in het veld

  Paul Herygers

  Hoogstraten 1997: Paul Herygers is zegezeker in de laatste ronde.

  Dit weekend kruipt Paul Herygers weer in onze commentaarcabine voor het Belgisch kampioenschap veldrijden. Duik mee in ons archief en kijk naar enkele memorabele edities. Twee keer speelde Herygers een hoofdrol.

  2015: Slinkse Vantornout houdt Van Aert van zijn 1e titel

  Controverse troef in Erpe-Mere. Een razend spannende editie wordt beslist door een slinks manoeuvre van Klaas Vantornout in de slotfase. Vantornout komt ten val en hindert de 20-jarige Wout van Aert door zijn fiets wat ver naast zich uit te duwen. De vogel is gaan vliegen, toeschouwers trakteren Vantornout op boegeroep. Van Aert beëindigt zijn eerste BK bij de profs als 3e.

  2009: Nys houdt Albert nipt af in Ruddervoorde

  Het BK in Ruddervoorde lijkt snel beslist als Sven Nys er alleen vandoor gaat. Maar een sterke inhaalrace van Niels Albert maakt het BK spannend tot aan de laatste bocht. "Ik heb er maar 1 woord voor: shit", foetert de vicekampioen. Nys zou in zijn carrière 9 Belgische titels bij mekaar crossen.

  1999: De Clercq helpt ploegmaat Janssens een handje

  4 renners stevenen af op de laatste rechte lijn in Soumagne. Wereldkampioen Mario De Clercq hindert even Sven Nys in de laatste bocht en ploegmaat Marc Janssens verlengt zijn Belgische titel. De Clercq verwijst Nys nog naar de 3e plaats.

  1997: Herygers daagt achtervolgers uit tot aan de finish

  Een ontketende Paul Herygers verwent het publiek in Hoogstraten. Hij ontsnapt in de slotronde en begint al te vieren. Aan de finish daagt de lefgozer zijn achtervolgers nog een keer uit. Mario De Clercq en Arne Daelmans sprinten naar de ereplaatsen.

  1993: Super spannende sprint tussen twee dode pieren

  Danny De Bie en Paul Herygers laten elkaar niet los in Houthalen. Een sprint moet beslissen over het Belgisch kampioenschap, Herygers wint met een half wiel.

   

  "We zaten allebei zo dood als een pier, maar ik vreesde de sprint niet. Ik had al een massasprint gewonnen in de Ronde van de Kempen", sprak de kersverse Belgische kampioen.

  1989: Roland Liboton pakt zijn 10e titel op een rij

  Yvan Messelis is de enige die topfavoriet Roland Liboton (even) kan volgen, maar een 10e opeenvolgende Belgische driekleur komt nooit in gevaar. Onze reporter Mark Uytterhoeven omschrijft het als volgt: "De jaren 80 zijn eigendom van Roland Liboton."

  1988: Liboton scheurt door extreem modderparcours

  Veldrijders en fans krijgen een uiterst zwaar modderparcours voorgeschoteld in Ploegsteert. Op Roland Liboton lijkt de modder echter geen vat te hebben. Fietsen of lopen: hij is zijn tegenstanders de baas.

  1978: Roger De Vlaeminck verovert zijn 3e

  In de tijd van Roger is er niet veel tegenstand voor Roger De Vlaeminck. In Beernem schreeuwen de vele fans zich schor voor de drievoudige Belgische kampioen. "Roger is hier al, zie!"

  1972: Geprikkelde Erik De Vlaeminck wint in Lembeek

  Erik De Vlaeminck bewijst in Lembeek dat hij nog niet afgeschreven is en gaat er meteen vandoor op zoek naar zijn 4e titel. Hij spaart achteraf de kritiek op pers en parcours niet: "Mocht ik toeschouwer zijn, ik zou niet komen kijken."