• pas verschenen
  • video
  • podcasts

    "Als het kan, zou ik graag naar de Spelen gaan. En ik denk dat ik er iets kan doen"

    Iljo Keisse.

    Iljo Keisse in actie tijdens de Zesdaagse van Gent.

    Wegkapitein Iljo Keisse (36) waakt over de jonge schouders van toptalent Remco Evenepoel (18), maar rijdt ook met een eigen agenda rond. Keisse begint vanavond aan de Zesdaagse van Bremen en heeft zijn olympische pistedroom nog niet opgeborgen.

    "Ik kan Remco kleine dingen meegeven"

    Tijdens de eerste ploegstage in Spanje was Iljo Keisse de kamergenoot van Remco Evenepoel. "Hij heeft wat tips en raad nodig", vertelt Keisse aan Sporza. "Ik denk wel dat ik de goeie man ben om hem dat te geven, om die ervaring door te spelen."

     

    "Dat gaat vrij natuurlijk. Het is niet zo dat ik constant tips geef en hij constant tips vraagt. Als hij iets moet weten, dan weet hij dat hij bij mij terecht kan. En als ik iets zie, dan zal ik het hem ook zeggen."

     

    "Wat dan? Plots zit je in een volledig andere omgeving, met goeie renners en ego's, die elkaar al eens plagen op training. Dan is het maar de vraag in hoeverre je daar in moet meegaan als jonge gast. Remco is heel goed omringd, maar ik kan hem kleine dingen meegeven."

    Remco Evenepoel op stage in Spanje.

    Remco Evenepoel op stage in Spanje.

    "Tokio? Ja en neen, soms wel en soms niet"

    Intussen heeft Iljo Keisse al een punt gezet achter de tweede ploegstage. Vanaf vanavond is hij in Bremen aan de slag in de zesdaagse, waar hij een koppel met Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) zal vormen. Zitten de Spelen van 2020 in het achterhoofd van Keisse? Is de hoop op Tokio nog levendig?

     

    "Ja en neen, minihoop, soms wel en soms niet", luidt het antwoord. "Het is een heel moeilijke zaak. Na de Gentse Zesdaagse heb ik al gezegd dat ik het officiële traject niet kan volgen, maar dat ik wel beschikbaar ben indien nodig. Daar blijf ik bij."

     

    "Ik zorg dat ik voldoende punten heb en dat ik een Wereldbekermanche kan rijden als het nodig is. Dan zien we wel. Ik ben ervan overtuigd dat ik, met een goeie voorbereiding, zeker iets zou kunnen doen op de Spelen."

    "Ik zal goodwill nodig hebben van de bond"

    Aangezien Keisse het officiële traject, met onder meer inbreng in het achtervolgingsverhaal, niet kan volgen, zal hij wellicht op een duwtje van de Belgische Wielerbond moeten rekenen.

     

    "Ik ben te oud om nu nog mee te draaien in de ploegenachtervolging. Ik heb er ook geen ambitie voor. Het is niet te combineren met de weg. Dat zal ik sowieso niet doen. Mocht ik ooit naar de Spelen willen gaan, dan zal ik sowieso goodwill nodig hebben van de bond."

     

    "Ze hebben ook veel mannen. Hebben ze dan een Keisse nodig? Wie ben ik om die beslissing te nemen? Maar, als het kan, dan zou ik graag naar de Spelen gaan. En ik denk dat ik daar iets kan doen. Ja, er is een klein olympisch vlammetje."

    Keisse won enkele maanden geleden de Gentse Six.

    "Ik haal voordeel uit wat ik doe op de weg"

    Het Belgische kransje kanshebbers voor de ploegkoers is behoorlijk groot, met Europees kampioenen De Ketele en Ghys op kop. Toch acht Keisse zich niet kansloos.

     

    "Ik zal mezelf niet vergelijken met grote wegmotoren zoals Kluge of Meyer, maar als zij erbij komen, dan merk je dat aan de uitslag. Ik denk dat ik al lang genoeg meedraai op de weg om te zeggen dat ik een van die grotere motoren ben. Ik haal op de piste voordeel uit wat ik doe op de weg. Ondanks mijn leeftijd plooi ik niet."

     

    "Bij Jasper De Buyst en mezelf is het een beetje hetzelfde: de ene dag ja, de andere dag zeggen we neen. Het is niet simpel om er een rechte lijn op te trekken, om wat we doen op de weg stop te zetten voor de piste. Het is een stap in het onbekende en we worden betaald om op de weg te rijden. En ik ken iemand die er zeker niet mee gediend zou zijn, mijn baas", gniffelt Keisse.