• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Cauwer wikt jonge Belgen: "Verwacht dat Philipsen het snelste zal scoren"

  Lambrecht, Philipsen en Evenepoel

  Lambrecht, Philipsen en Evenepoel.

  Met onder meer Remco Evenepoel, Jasper Philipsen en Bjorg Lambrecht oogt de toekomst van het Belgische wielrennen rooskleurig. José De Cauwer heeft een hart, neus én kennersoog voor jong talent. Wat mogen we van de Belgische neoprofs verwachten?

  1. Remco Evenepoel (18): "Tijd en boterhammen"

  Het oogt allemaal heel mooi en ik hoor signalen dat hij op trainingskamp ook mooie dingen laat zien, maar wat we ook effectief mogen verwachten is moeilijk te zeggen. Laat ons hopen dat hij stressbestendig genoeg is. De kwaliteiten heeft hij in ieder geval.

   

  We moeten hem ook de tijd geven, misschien zelfs 2 à 3 jaar. Als hij toch al eerder wordt afgerekend, is dat onze fout, van de media. In het profpeloton zien ze zo'n superjonge kerel die zoveel aandacht krijgt ook niet graag komen. Hij zal het niet cadeau krijgen. Maar met tijd en boterhammen zal dat wel goedkomen.

  Evenepoel wordt wereldkampioen bij de junioren

  2. Jasper Philipsen (20): "Verwacht al paar zeges in 2019"

  Jasper is 2 jaar ouder dan Remco. Van alle Belgische jongeren zou hij wel eens het snelste kunnen scoren. We zagen hem in Nokere al in de slag gaan met Van Aert, we zagen hem al profs kloppen in de sprint,... Het zou er in 2019 wel eens boenk op kunnen zijn voor hem.

   

  Ik denk dat hij zijn seizoen met een paar zeges zal kunnen afsluiten, zij het nog niet in het grootste werk. Hij is iets tussen een sprinter en een klassiek renner, een soort allrounder. Hij kan zich goed plaatsen in de sprint en heeft lef, kan een bergje over, maar hij heeft bijvoorbeeld ook een goeie tijdrit. Ik zou hem aanraden om dit te blijven onderhouden, want dat kan belangrijk zijn als je in een finale 10 à 15 seconden voorsprong hebt.

   

  Ik vind het een beetje jammer dat hij UAE heeft verkozen boven Sunweb en Lotto-Soudal. Bij die laatste liet het vorige management hem schieten. Maar hij heeft niet voor het geld gekozen. Bij de Emiraten hebben ze wel degelijk een plan met hem. Hij kan daar ook wat in de luwte, in de schaduw van Gaviria en Kristoff, groeien. Hier zou hij al snel de stempel van "nieuwe Boonen" krijgen, wat hij volgens mij niet is. Want dat zou toch straf zijn.

  Philipsen sprint naar 3e plaats in Driedaagse Brugge-De Panne

  3. Bjorg Lambrecht (21): "Uitpakken met paar ritzeges"

  Geen neoprof meer, maar wel iemand die geen extra stap kan maar móét zetten. Zoals ze dat op die leeftijd allemaal moeten. Hij moet vooral proberen om rustiger te blijven. Zoals we hem in de Vuelta en zeker op het WK voor beloften bezig zagen: zoveel energie verspillen. Alsof heel de wereld tegen hem was.

   

  Zijn grote sterkte is het klimmen, maar om ook mee te doen in een klassement in een grote ronde is zijn tijdrit niet goed genoeg. Als hij kan uitpakken met een paar ritzeges in de kleinere rondes de komende jaren zijn we ook al heel blij.

  Lambrecht verovert zilver op het WK voor beloften

  4. Stan Dewulf (21): "Zal zijn plaats zeker opeisen"

  Stan Dewulf is een type-Philipsen. Hij heeft Parijs-Roubaix gewonnen bij de beloften, maar wel nadat Philipsen 4 keer lek was gereden in de finale. Ook in Le Triptyque des Monts en Chateaux (belangrijke ronde voor beloften in België) eindigde hij 2e na Philipsen.

   

  Dewulf is een heel sterke, stevige kerel, die zijn plaats in het profpeloton zeker zal opeisen. Hij zal vooral in de klassiekers zijn ding kunnen doen. Maar of hij ook een grote winnaar wordt bij de profs...?

  Dewulf triomfeert in Parijs-Roubaix

  5. Harm Vanhoucke (21): "Moet kunnen doorgroeien"

  Vanhoucke heeft wat pech gehad. Hij was heel goed bij de jeugd, won onder meer de "kleine" Ronde van Lombardije. Hij kon toen vaak mee met Lambrecht. Dan moet je goed genoeg zijn om te kunnen doorgroeien. Alleen komt het niet bij iedereen even snel.

  Vanhoucke wint de Flèche Ardennaise

  6. Gerben Thijssen (20): "Genoeg snelheid, maar kan hij afstand aan?"

  Hij was bij de jeugd een sprinter, nu ook op de piste. Maar op de weg bij de profs moet je wel sprinten na een lange wedstrijd. Je moet dan nog reserve hebben, voldoende fris zijn. Boonen was niet de snelste, maar hij heeft veel koersen gewonnen omdat hij frisser was dan de rest.

   

  De snelheid bij Thijssen zit er zeker in, maar is die er ook nog als hij op het einde moet opboksen tegen mannen met iets meer body? Er is ook veel concurrentie bij de sprinters, zeker van die leeftijd. Maar dat is nu eenmaal zo bij de profs. Je komt onvermijdelijk tegen de besten van de wereld uit.

  Thijssen wordt Europees kampioen in de afvalling

  7. Brent Van Moer (20): "Er zit nog veel rek op"

  Ik ken Brent goed, want hij woont niet ver van bij mij. Zijn familie heeft een groot bedrijf, hij weet wat werken is. Hij wil ook dolgraag profrenner worden. Op het WK tijdrijden (waar hij zilver pakte bij de beloften) heeft hij zijn talent getoond, op een parcours dat niet echt gemakkelijk was.

   

  Er zit nog veel rek op. We hebben het beste nog niet gezien van hem. Bij de jeugd was hij een type-De Gendt. De man die de koers maakte, openbrak. Voortdurend geven, geven, geven. Maar uiteindelijk wel maar 6e worden. Hij is geen grote finisher, maar die koersstijl heeft er wel voor gezorgd dat hij niet kapot gaat. En hij is een tijdrijder en dat is de basis om een goeie prof te worden.

  Zilver voor Van Moer op het WK tijdrijden voor beloften

  8. Alfdan De Decker (22): "Een aparte kerel"

  Een aparte kerel en met zijn bril op zeker ook een opvallende figuur. Hij komt dan misschien speciaal uit de hoek, hij wint wel veel koersen. En hij kan het ook tegen de profs. Hij wil uitgroeien tot de beste sprinter van België en dat is zeker geen grootspraak.

   

  Ik heb over hem gesproken met Hilaire Van der Scheuren (zijn ploegleider bij Wanty) en het verwonderde mij dat niemand anders hem heeft opgevist. Het zou me niet verbazen als hij zich bijvoorbeeld in Bessèges al smijt. Ze zullen daar wel eens kijken van: "Wie is dat hier?" Maar probeer hem maar eens te verslaan!

  De Decker (l) applaudisseert voor de zege van ploegmaat Dupont

  9. Sport-Vlaanderen: "Opgepast voor Sasha Weemaes"

  De voorbije jaren was Sport Vlaanderen de hofleverancier van de Belgische jeugd, maar tegenwoordig krijgen jongeren ook bij de WorldTour-teams meer kansen. De neoprofs die nu voor Lotto-Soudal hebben getekend, waren vroeger naar Sport Vlaanderen gegaan. Ook Axel Merckx vist met zijn ploeg in dezelfde vijver.

   

  Maar de werkwijze blijft dezelfde bij Sport Vlaanderen, dus we mogen daar binnenkort zeker nog eens een nieuwe Lampaert of Campenaerts verwachten. Sasha Weemaes bijvoorbeeld. Die is heel rap, maakt ook deel uit van de pisteploeg en leest de koers heel goed. Het zou me niet verbazen mocht die in een of andere koers eens uitpakken.

  Sasha Weemaes op het WK voor junioren in Qatar