• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Elst: "6 assistenten bij RSCA? Je moet vooral de taken afbakenen"

  Franky Van der Elst op training

  De sfeer is ontspannen op stage bij KVO

  Franky Van der Elst is de rechterhand van Gert Verheyen bij KV Oostende. "Natuurlijk zetten assistenten nog altijd de kegeltjes, maar je krijgt ook veel inspraak", vertelt hij over de jobinhoud. "Met 6 assistenten? Dan zal je heel duidelijke afspraken moeten maken."

  Franky Van der Elst is op stage met KV Oostende. Ook hij is niet de enige assistent bij de Kustploeg. "Gert Verheyen is uiteraard de trainer, dan ben ik er, is er een keeperstrainer, een physical coach en Patrick Creemers als keeperstrainer en video-analist. Wij doen het dus met 4 hulpcoaches."

   

  Bij Anderlecht kan Fred Rutten na de komst van Arno van Zwam op 6 helpers rekenen. "Dat lijkt heel veel en dat is ook heel veel. Als Anderlecht dat nodig vindt, moet het dat maar doen."

   

  "Het is een beetje een uitzonderlijke situatie. Een nieuwe trainer brengt graag zijn assistent mee. Dat lijkt me niet onlogisch. De mensen die er al lang zijn bij de groep houden, is ook niet onlogisch. Jonas De Roeck is er dan onlangs bijgekomen om Karim Belhocine te ondersteunen na het vertrek van Hein Vanhaezebrouck. Je zou denken dat hij nu terug naar de beloften kan, maar het zijn niet onze zorgen."

   

  "Het maakt niet uit met hoeveel je bent, maar je moet wel een goed team vormen. Dat vindt Verheyen bijvoorbeeld heel belangrijk. Als je vraagt aan de spelers om een groep te vormen, moet je dat zelf ook uitstralen."

   

  "Ik veronderstel dat er bij Anderlecht wel een hiërarchie zal zijn. Dat Belhocine bijvoorbeeld hoger zal staan dan Zetterberg. Maar hoe meer mensen, hoe meer meningen en hoe meer ego's. Met 6 assistenten lijkt het me dus wel erg belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn en dat de taken afgebakend worden."

  Rutten en assistent Belhocine.

  "Natuurlijk zetten we kegeltjes nog voor de training"

  Vroeger was een assistent de man die de kegeltjes zette voor de training. Wat doet hij nu? "We zetten nog altijd kegeltjes hoor", lacht Van der Elst. "Elke ochtend zetten we de velden klaar, spannen we linten, zetten we de doelen, de potjes, ... Anders kan je er niet aan beginnen."

   

  "Maar natuurlijk hebben we meer inbreng in wat er gebeurt op training. We nemen soms eens jongens apart en praten mee over tactische zaken. Elke avond zitten we een halfuurtje samen om de afgelopen training te bespreken en om de komende trainingen voor te bereiden. Dat zal bij elke club wel zo zijn."

   

  "Wat ik het leukste vind is om twee dagen voor de wedstrijd samen met Gert en de video-analist te beslissen welke beelden we aan de groep zullen laten zien. Je hebt veel inbreng, maar de trainer neemt over alles de eindbeslissing."