• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Aerts: "Een Belgische titel zal mijn seizoen niet maken of kraken"

  Telenet-Fidea brengt misschien wel het sterkste blok aan de start van het BK veldrijden, maar dat is nog geen garantie op tricolores. Sven Nys: "Wat er allemaal kan? Veel!"

  Nys: "Aerts kan kampioen worden, maar ook naast podium vallen"

  "Een BK is sowieso iets anders dan een gewone klassementscross", weet Sven Nys, zelf 9-voudig kampioen bij de profs. "Plots wordt ook het weer in de gaten gehouden, het parcours wordt extra verkend, er worden favorieten naar voren geschoven,... Het heeft een totaal andere impact."

   

  "Wat er kan voor Telenet-Fidea? Veel! Bij de jeugd hebben we met Marthe Truyen iemand die kampioen kan worden, als het meezit en ze met de druk omkan."

   

  "Bij de vrouwen wordt het moeilijk voor Ellen Van Loy om het podium te halen, omdat ze nog maar net een blessure heeft gehad. Bij de beloften hebben we met Andreas Goeman iemand die een medaille kan pakken, maar evengoed 6e of 7e kan worden. Die mannen zijn nog heel onregelmatig."

   

  "Bij de profs ten slotte heeft vooral Toon Aerts laten zien dat hij Wout van Aert in bepaalde situaties aankan. Hij kan zomaar kampioen worden, maar ook naast het podium vallen."

   

  "Ons seizoen staat of valt in ieder geval niet met de titel. Als je ziet hoe vaak we op het podium hebben gestaan en dat we nog in alle klassementen meedoen, dan moeten we tevreden zijn. Die rust moeten we ook bewaren naar onze renners."

  Nys: "Iedereen snakt naar een strijd op het BK"

  Aerts: "Ik heb nog andere dingen achter de hand"

  "Als we alle uitslagen van dit seizoen bekijken, is Wout vaker voor mij geëindigd dan omgekeerd", wimpelt Toon Aerts de favorietenrol af. "Je merkt ook dat hij steeds dichter bij zijn belangrijkste crossmaand én bij het voorjaar komt. Ik denk dat we een andere Wout zullen zien zondag."

   

  In het verleden had Aerts wel eens last van stress op een kampioenschap. "Dat had niet alleen invloed op het BK zelf, maar ook in de weken erna. Hoe minder stress, hoe beter het kan uitdraaien."

   

  "Het BK wordt misschien de cross waarvoor ik het minste druk voel. Een Belgische trui zal mijn seizoen niet maken of kraken, want als het zondag niet lukt, heb ik nog andere troeven achter de hand. Ik sta nog goed in alle klassementen."

  Aerts: "We krijgen zondag een andere Van Aert te zien"

  Van Loy: "Weg omhoog duurt langer dan weg omlaag"

  Ellen Van Loy stond de voorbije 6 jaar telkens op het BK-podium, telkens met Sanne Cant op het hoogste schavotje. Kan ze Cant dit jaar het vuur aan de schenen leggen? "Ik vrees ervoor. Gezien mijn blessure sta ik niet met de beste papieren aan de start."

   

  "Ik had gedacht dat ik er beter mee zou kunnen omgaan, maar mijn conditie is pijlsnel bergaf gegaan. Het gaat nu wel elke dag beter, maar de weg omhoog duurt veel langer dan de weg naar beneden. Ik voel me fris, maar kan nog niet het uiterste van mijn lichaam vragen."

   

  Realistisch gezien is Van Loy zaterdag pas de nummer 4 op het favorietenlijstje, na Cant, Sels en Verdonschot. "Alles wat beter is, is mooi. Ik zal misschien het minste stress hebben van allemaal. Dat kan in mijn voordeel uitdraaien."

  Van Loy: "Heb niet de beste papieren om Cant te kloppen dit jaar"

  Hermans: "Heb Van Aert dit jaar nog niet zo indrukwekkend zien rijden als gisteren"