• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgisch record is 100m minder ver dan Kobayashi: "Begonnen na Tom Waes"

  De Japanner Ryoyu Kobayashi heeft het Vierschansentoernooi gewonnen. In België zijn er weinig tot geen schansspringers te vinden. Het record staat al 7 jaar op naam van Rembert Notten met 35 meter. "Ik weet niet waarom we het niet meer doen, het is nochtans de enige wintersport die je ook in ons land perfect zou kunnen beoefenen."

  Kobayashi sprong in Bischofshofen met 137,5 meter naar de overwinning. Het wereldrecord is 252 meter. Rembert Notten zette het Belgisch record in 2012 op 35 meter. Er zit dus nog wat rek op. "Dat is eigenlijk op een blauwe maandag gesprongen", vertelt hij. "Het begon als grap na het programma van Tom Waes. Ik heb gereageerd op een oproep om het ook eens te proberen."

   

  "Ik ben op vrijdagavond vertrokken, zaterdag heb ik een beetje geoefend en zondag heb ik het record gesprongen. Het smaakt zeker naar meer. Als ik nog eens een kans zou krijgen, zou  ik het zeker doen. Ik wil graag de 50 meter halen. 137,5m zal me nooit meer lukken, maar het lijkt me wel geweldig. Dat vlieggevoel was bij mijn sprong al ongelooflijk."

   

  "De coach waar ik toen wat mee geoefend heb, snapte ook niet waarom zo weinig Belgen het eigenlijk doen. Het is één van de enige wintersporten die je ook in België zou kunnen beoefenen want het kan ook gewoon op gras. We zijn wel fanatiek in het alpineskiën en snowboarden, maar daarvoor moeten we naar Oostenrijk. Ik denk gewoon dat het voorlopig een te grote investering zou zijn om zo'n schans hier te bouwen."

   

  "Mijn record staat al 7 jaar. Er zijn denk ik genoeg jongens die het zouden willen verbeteren, maar een officieel record moet in een wedstrijd van de internationale federatie gesprongen worden. Dat traject is een beetje lastig."  

  Rembert Notten is een freeskiër