• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heeft Rutten het ideale Anderlecht-profiel? Nederlander scoort 3,5 op 5

  Michael Verschueren had een duidelijk profiel in zijn hoofd voor de nieuwe trainer van Anderlecht. Wij legden de 5 punten voor aan de Nederlandse journalist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad. Volgens hem scoort Fred Rutten 3,5 op 5.

  Punt 1: Hij zal de jeugd vertrouwen moeten geven

   "Daar voldoet hij zeker aan", vertelt Mossou. "Dat heeft hij bij al zijn clubs al gedaan. Hij heeft veel jonge spelers onder zijn hoede gehad waarvan ze bij andere clubs ook zeiden dat het moeilijk te coachen jongens waren. Daar is hij heel goed mee. Spelers en zeker jonge spelers zijn altijd zeer positief over hem."

  Punt 2: Hij moet voor technisch en goed voetbal staan

  "Ja, dat mogen ze ook afvinken.  Het is iemand die staat voor verzorgd voetbal. Hij wordt veel geroemd om zijn tactische kennis, zijn oefenstof. Daar is geen twijfel over. In Nederland wordt hij beschouwd als een heel bekwame vakman als het over inhoudelijke zaken gaat." 

  Punt 3: Hij moet goed kunnen communiceren

  "Intern wel, extern is dat een iets moeilijker verhaal. Hij heeft altijd een heel goeie relatie gehad met spelers. Je hoort altijd heel goeie verhalen over zijn trainingen en zijn relaties met spelers. Je hoort zelden van spelers, zelfs wisselspelers, dat ze geen respect hebben voor Rutten en zijn werkwijze. Ze hebben allemaal waardering voor hem."

   

  "Naar de buitenwereld toe is hij geen groot verteller, zeker niet voor de camera. Hij heeft wat moeite om to the point te komen en duidelijk uit te leggen wat hij bedoelt. Daar heeft hij in Nederland al wel veel kritiek voor gekregen. Hij gebruikt altijd omslachtig taalgebruik voor vrij simpele dingen. Het is geen Ronald Koeman. Hij heeft iets achterdochtigs tegenover de media."

  Punt 4: Hij moet een defensie kunnen organiseren

   "Hij staat niet bekend als een superaanvallende coach zoals Peter Bosz bijvoorbeeld, maar ook niet als een uiterst defensieve coach. Het is wel iemand die zijn organisatie op orde heeft, die duidelijk herkenbaar voetbal speelt." 

  Punt 5: Hij moet de Belgische competitie kennen

  "Dat is toch een neen. Ik denk dat zijn kennis van het Belgische voetbal heel algemeen is. Zoals iedereen in Nederland zal hij het Belgisch voetbal met een schuin oog wel gevolgd hebben, maar ook niet meer dan dat. Alle details zal hij niet kennen."

   

  "Het is wel een vakidioot. Hij is dag en nacht met voetbal bezig. Hij sluit zich op in zijn appartement en gunt zichzelf niet veel tijd voor andere zaken. Hij gaat wel op in analyses van tegenstanders, dus hij zal dat inhalen, maar het is voor hem geen parate kennis."

  Opmerking: Hij is geen prijzenpakker

  Zoals op elk rapport geven we Sjoerd Mossou nog de kans om een opmerking te schrijven in de kant. "Naast zijn slechte externe communicatie, is het grote punt van kritiek op Rutten dat hij geen prijzenpakker is. Als je naar zijn erelijst kijkt, dan blijkt dat eigenlijk ook."

   

  "Hij heeft relatief weinig prijzen gepakt. Fred Rutten is meer de trainer die de basis legt, hij is geen afwerker. Hij wint geen finales. Daardoor wordt hij hier niet beschouwd als een absolute toptrainer."

  Ook Voetbal International heeft analyse over Rutten: