• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Cleane" Festina-renner krijgt schadevergoeding voor jaar dopingschorsing

  Christophe Bassons in Festina-tenue.

  Bassons reed tussen 1996 en 1998 voor Festina.

  6 jaar na een dopingschorsing haalt Christophe Bassons (44) dan toch zijn gram. De Fransman die zichzelf "Mister Proper" noemde, moet van de Franse wielerfederatie een schadevergoeding krijgen van 31.691 euro.

  Bassons stopte vroegtijdig als renner door antidoping-houding

  Kent u Christophe Bassons nog? De Fransman was tussen 1996 en 1998 prof bij Festina, waarvan de volledige ploeg uit de Tour werd gezet in 1998 door epo-gebruik.

   

  Bassons zei zelf altijd dat hij destijds weigerde deel te nemen aan het systematisch dopinggebruik binnen de Festina-ploeg. Bassons noemde zichzelf clean en "Mister Proper" en uitte zijn antidoping-gevoelens in columns.

   

  Tot groot ongenoegen van onder meer Lance Armstrong, die vond dat de uitspraken van Bassons niet goed waren voor de wielersport. Uiteindelijk stopte Bassons in 2001 als profrenner, omdat hij niet graag gezien was in het peloton.

  Supporters hebben een spandoek mee tijdens een Tour-rit om Bassons te steunen.

  Het volk stond tijdens de dopingjaren achter Bassons.

  Bassons mist dopingcontrole maar wint strijd tegen Franse wielerbond

  Bassons keerde terug als mountainbiker en miste in 2012 een dopingcontrole op het Frans kampioenschap mountainbike-marathon.

   

  De Franse wielerbond legde Bassons een schorsing op van 1 jaar. Maar de Fransman ging in beroep: "Ik had 20 km voor het einde opgegeven", deed Bassons zijn verhaal. "Pas 2,5 uur later kreeg ik te horen dat ik naar de dopingcontrole moest."

   

  "Maar ik was al bijna thuis en het was te laat om nog terug te keren en de dopingcontrole te ondergaan."

   

  Het Franse gerecht ging niet akkoord met de schorsing en besliste dat de Franse wielerbond een schadevergoeding moest betalen aan Bassons. De Franse wielerbond ging dan weer in beroep tegen die uitspraak, maar ving bot en moet Bassons nu 31.691 euro betalen.

   

  Interessant detail: UCI-baas David Lappartient was destijds de voorzitter van de Franse wielerbond, die Bassons voor een jaar geschorst had.