• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Youri Mulder over Rutten: "Fred zal niet als olifant in porseleinkast binnenstappen"

  Mulder en Rutten

  Youri Mulder met Fred Rutten: "Hij heeft veel humor."

  Anderlecht hoopt met Fred Rutten een nieuwe heiland gevonden te hebben. Youri Mulder was jarenlang zijn assistent. Hij denkt dat Anderlecht een goeie keuze heeft gemaakt. "Jonge spelers, moeilijke spelers,... Hij krijgt ze allemaal op zijn hand."

  Youri Mulder en Fred Rutten kennen elkaar al heel lang. "Toen ik op mijn 20e begon te voetballen bij Twente was hij daar aanvoerder. Fred is wel vrij vroeg moeten stoppen, omdat hij last kreeg van zijn heup. Maar hij was een goeie speler, een geweldige libero met een schitterende pass."

   

  "Daarna ben ik zijn spitsentrainer en later zijn assistent geweest bij Twente. En vervolgens ook bij Schalke 04."

   

  "Ik ken Fred als een warm en positief mens. Hij kan een goeie sfeer creëren. Binnenskamers heeft hij ook veel humor, al is dat iets waar hij niet mee te koop loopt. Anderzijds is het ook niet voortdurend lang leve de lol. Hij verlangt alles van zijn spelers."

  "Mooi voetbal? Dat maakt hem niets uit. Winnen, dat telt!"

  Volgens Guido Brepoels maakt Fred Rutten zijn spelers beter. Dat is ook volgens Youri Mulder een van zijn grootste kwaliteiten. "Jonge spelers, moeilijke spelers,... Hij krijgt ze allemaal op zijn hand."

   

  "Bij Schalke 04 is hij eigenlijk mislukt, maar laat nu bij Rakitic de naam Rutten vallen en hij zegt meteen dat het een van de beste trainers is die hij gehad heeft. Hetzelfde met Kuranyi. Die jongens waren heel hard te spreken over zijn aanpak, zowel op voetbalgebied als op menselijk vlak."

   

  Maar wat voor voetbal mogen we straks verwachten bij Anderlecht? "Het voornaamste voor hem is: winnen. Bij Feyenoord, Twente of PSV ging dat ook gepaard met mooi voetbal, maar ik ken hem een beetje en dat maakt Fred niets uit. Al is het ook niet zo dat hij zomaar lange ballen blind naar voren laat trappen."

  Laat bij Rakitic de naam Rutten vallen en hij zegt dat het een van de beste trainers is waarmee hij ooit gewerkt heeft

  "Hij zal niet alles plots ondersteboven gooien"

  Hein Vanhaezebrouck slaagde er niet in zijn spelers op de juiste manier te prikkelen. Is Rutten iemand die deze brave groep wel kan wakkerschudden? "Hij weet als geen ander hoe je een elftal moet samenstellen."

   

  "Fred zal niet als een olifant door de porseleinkast stappen en alles ondersteboven gooien. Hij zal persoonlijke gesprekken voeren met de staf en zijn spelers en vanaf dan langzaam de pionnetjes neerzetten."

   

  "Het is altijd moeilijk om midden in een seizoen over te nemen, maar het voordeel is dat hij nu toch een kleine voorbereiding heeft, zodat hij de boel toch een klein beetje naar zijn hand kan zetten."

   

  Met Youri Mulder als assistent? "Nee! Ik heb voldoende aan mijn televisiewerk. Fred zal werken met de technische staf die er is. Dat zullen wel capabele mensen zijn."