• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heynen Coach van het Jaar in Polen: "Stoort me niet dat ik dat in België niet werd"

  Vital Heynen

  Vital Heynen loodste Polen naar de wereldtitel volleybal.

  Vital Heynen werd zaterdag verkozen tot Coach van het Jaar in Polen. Een bekroning van een geweldig jaar. "Voor mij had 2018 eeuwig mogen blijven duren."

  Vital Heynen dankt zijn verkiezing tot Coach van het Jaar aan de wereldtitel volleybal die hij met Polen veroverde. Heynen amuseerde bovendien het sportgala door een mondje Pools te spreken, dat vervolgens op een grappige manier werd "vertaald" door zijn spelverdeler.

   

  "Ik probeer al een halfjaar Pools te leren, maar dit hadden we wel voorbereid", zegt hij aan Sporza. "Zo'n gala is altijd een serieuze bedoening en we wilden iets doen waarmee we achteraf zouden kunnen lachen. Ik heb een zeer goeie band met de spelers, dat blijkt hier ook uit."

   

  "Ik was vooral blij met de totale erkenning voor het volleybal op het gala. We zijn ook Sportploeg van het Jaar geworden en behaalden bij de verkiezing van Sporter (m/v) van het Jaar plaats 1 en 3. Polen is echt een volleyballand. Dat voel je hier."

  Vital Heynen steelt de show op het Poolse sportgala

  "België is een voetballand"

  In België was Vital Heynen ook genomineerd voor Coach van het Jaar, maar hier eindigde hij maar 3e. "Dat stoort me totaal niet. België is een voetballand, dus daarom dat ze voor Roberto Martinez hebben gekozen."

   

  "Ik vind het wel jammer dat de stemming voor Ploeg van het Jaar is heropend voor de hockeyers, maar niet voor Coach van het Jaar. Die bondscoach van het hockey is met België voor het eerst wereldkampioen geworden. Dat is toch iets heel speciaals."

   

  "Zelf had ik graag gehad dat 2018 eeuwig zou duren, maar ik ben naar Polen gekomen om dit land een eerste olympische volleybalmedaille in 50 jaar te bezorgen. Daar ligt dus de focus op in 2019 én in 2020."