Brepoels over Rutten: "Een kei in spelers naar een hoger niveau tillen"

  Fred Rutten is de nieuwe coach van Anderlecht. Guido Brepoels, momenteel aan de slag bij de Genk Ladies, kent de Nederlander goed. "Hij is niet de derde keuze na Cocu en De Boer. Hij zit vol ambitie", vertelt Brepoels.

  "Ik ken Fred Rutten al zeker 10 jaar, toen hij nog trainer was bij PSV", vertelt ex-STVV-trainer Guido Brepoels over zijn vriend. "Hij is iemand die voor iedereen openstaat, voor journalisten, voor andere trainers, en ook voor zijn spelers. Hij geeft zijn spelers dan ook veel inspraak."

   

  "Fred Rutten heeft zeker een visie, maar er is ook vrije ruimte voor de spelers om mee na te denken over de manier van spelen. Dat vind ik heel belangrijk. De spelers hebben inbreng, maar hij heeft de eindbeslissing. Hij kan zijn visie ook aanpassen. Als de spelers die hij heeft niet in een bepaald systeem passen, kan hij snel schakelen naar een andere veldbezetting."

   

  Nog een belangrijke eigenschap is misschien wel dat Rutten goed met jonge spelers kan werken. "Dat heeft hij bijvoorbeeld bij PSV bewezen. Anderlecht dacht bijvoorbeeld ook aan Philip Cocu. Die heeft ook al resultaten gehaald met een jonge ploeg."

   

  "Ik denk ook dat hij bij transfers eerder naar jongeren zal kijken. Hij werkt heel graag met spelers die groeimarge hebben. Hij is een kei in spelers naar een hoger niveau te tillen."

  "Hij is geen derde keuze na De Boer en Cocu"

  "Ik denk trouwens niet dat hij de derde keuze was na Frank de Boer en Cocu. Ik zet die drie trainers op hetzelfde niveau. Die twee anderen wilden niet tekenen, Fred gaat de uitdaging wel aan. Hij zit vol ambitie. Want je moet ook eerlijk zijn, de laatste jaren heeft hij niet veel succes meer gehaald. In Anderlecht kan hij bewijzen dat zijn successen uit het verleden geen toeval waren."

   

  "Hij is iemand die 100 procent eist van zijn spelers. Hij wil dat ze alles geven op training en in wedstrijden. Maar ook naast het veld moeten ze echt wel leven als een prof. De club en de fans zijn voor hem altijd het belangrijkste."

   

  "Hij geeft de spelers veel oefeningen waarbij ze echt moeten nadenken. Dat vraagt veel van de spelers. Voetbal is chaos, zegt hij. Als je in de wedstrijd een bal verovert, sta je niet in positie. Daar moeten de spelers aan wennen op training. Ik ben benieuwd hoe ze in Anderlecht zullen reageren op zijn manier van werken."