Vande Broek: "Yellow Tigers willen het spel eerlijk spelen"

  De Yellow Tigers spelen zondag en woensdag.

  De Yellow Tigers zijn begonnen aan de voorbereiding op hun laatste twee (overbodige) kwalificatiematchen voor het EK. Sporza vroeg bondscoach Gert Vande Broek en Britt Heirbots om vooruit te blikken naar de zomer. De top acht is de ambitie.

  "Na de kwalificatiecampagne praten met de anciens"

  Dankzij een perfect rapport van vier gewonnen matchen in evenveel wedstrijden zijn de duels tegen Israël (zondag 6/01) en IJsland (woensdag 9/01) overbodig. De bondscoach wil wel zijn sportieve plicht nog vervullen.

   

  "Daarom hebben we de hele groep nu opgeroepen en alleen Heirbots en Kaja zullen de groep verlaten voor de match in IJsland, een ploeg die normaal een niveautje lager is dan wij. We willen het spel eerlijk spelen ten aanzien van Slovenië en Israël en de succesvolle campagne op een leuke manier afsluiten", zegt Gert Vande Broek.

   

  Na het missen van het WK haakten veel ervaren speelsters af. Keren zij terug in de zomer voor het EK? "We wisten al dat Valerie Courtois en Charlotte Leys definitief hebben afgehaakt. Met een aantal gaan we praten na de kwalificatiematchen."

   

  "Een probleem van integratie zal er in elk geval niet zijn, want de oudere speelsters liggen goed in de groep en iedereen kent elkaar al jaren.  Ik verwacht niet dat ze nog terugkeren voor een volledige kwalificatiecampagne. Je mag niet onderschatten hoe zwaar en lang zo een campagne is. Ik begrijp dat je het daar na 10 jaar mee gehad hebt."

  "Vorige generatie had meer talent, deze kan beter worden uitgebalanceerd"

  Of ze het nu willen of niet, deze zomer zal ongetwijfeld de vergelijking gemaakt worden met de bronzen EK-medaille van de Yellow Tigers in 2013. Een vergelijking waar Gert Vande Broek niet in meegaat.

   

  "De ambitie moet de top acht zijn en zelfs dat is ambitieus. Ik ben wel overtuigd dat het op termijn mogelijk is dat te evenaren.  Dan moet deze groep wel verder ontwikkelen en moeten er nog een
  aantal verse krachten bijkomen."

   

  "Ik ben volledig eerlijk tegen mijn groep. De vorige generatie had meer individueel talent, maar deze groep heeft een enorme gretigheid. Ambitie en gretigheid is even belangrijk als talent. Met de aanvulling van verse talenten in de toekomst, kan deze groep evenveel kansen krijgen. Deze generatie is meer gestofeerd in de breedte en kan misschien beter uitgebalanceerd worden."

  "Als de anciens hun ervaring willen delen, is dat mooi meegenomen"