Kobayashi pakt indrukwekkende 3 op 3 in Vierschansentoernooi

  Ryoyu Kobayashi kan de derde schansspringer in de geschiedenis worden die de vier toernooien wint.

  Ryoyu Kobayashi heeft ook de derde manche van het Vierschansentournooi gewonnen. Met 267.0 punten voor sprongen van 136.5 en 131 meter deed de 22-jarige Japanner in Innsbruck (Oos) veel beter dan de concurrentie. 

  Stefan Kraft (129.5 en 130.5m/254.2 ptn) werd voor eigen publiek tweede. De Noor Andreas Stjernen (131 en 126m/242.7 ptn) mocht als derde mee op het podium. 

   

  Kobayashi schreef de afgelopen week in Duitsland ook al de Vierschansentoernooien van Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen op zijn naam.  Zondag in het Oostenrijkse Bischofshofen kan hij de derde schansspringer in de geschiedenis worden die de vier toernooien wint. De Duitser Sven Hannewald deed dat in 2002, de Pool Kamil Stoch vorig jaar. 

   

  Acht keer gebeurde het dat iemand de eerste drie toernooien won, maar toch naast de Grand Slam greep. Het overkwam de Noor Olav Björntad (1954), de Duitser Helmut Recknagel (1959), de Duitser Max Bolkart (1960), de Noor Toralf Engan (1963), de Noor Björn Wirkola (1969), de Japanner Yukio Kasaya (1972), de Japanner Kazuyoshi Funaki (1998) en de Fin Janne Ahonen (2005).

   

  Kasaya nam in 1972 niet aan de slotmanche deel en Funaki is zo de enige Japanner op de erelijst van de Vierschansentournee. De kans is groot dat Kobayashi daar zondag verandering in brengt. In de stand heeft hij 46 punten voor op de Duitser Markus Eisenbichler.

   

  Kobayashi gaat ook ruim aan de leiding in de Wereldbeker. Daarin heeft hij 347 punten voor op de Pool Piotr Zyla en 374 op diens landgenoot Stoch.

  Kobayashi vliegt ook in Innsbruck naar de zege.