"Tik voor Liverpool, maar City heeft de oorlog nog niet gewonnen"

  Manchester City hield de 3 punten thuis.

  In de Premier League is de titelstrijd weer helemaal open na de 2-1-zege van Manchester City tegen Liverpool. "Maar Liverpool heeft wel bewezen dat het zijn voet naast City kan zetten", zag Filip Joos, die de wedstrijd becommentarieerde voor PlaySports.

  Met Manchester City en Liverpool stonden twee teams tegenover elkaar die heerlijk voetbal kunnen brengen. De verwachtingen waren dus hooggespannen. "En ze werden ook ingelost", vindt Filip Joos. "Tenzij je er vanuit ging dat het minstens 4-4 moest worden met een karrenvracht aan doelkansen. Dat was niet meteen het geval."

   

  "Er waren zelfs periodes in de wedstrijd waarin het spel even stokte en waarin ze elkaar wat aftastten en uit de tent probeerden te lokken. Het was geen fenomenaal City en ook geen fenomenaal Liverpool, maar wel een heel leuke wedstrijd."

   

  "Ondanks de nederlaag heeft Liverpool bewezen waarom het bovenaan staat. Ze hebben een tikje gekregen, maar we mogen niet vergeten dat ze nog altijd 4 punten voor staan. Manchester City heeft de oorlog nog niet gewonnen. Liverpool heeft getoond dat het zijn voet naast City kan zetten, naast dat voetbal van Guardiola."

  Liverpool heeft getoond dat het zijn voet naast City kan zetten, naast dat voetbal van Guardiola.

  Filip Joos

  "Iedereen dacht dat die bal erin was"

  In de eerste helft miste Liverpool de 0-1 op een haar. "Dat was dé fase van de wedstrijd", vindt Joos. "Het was een geweldige aanval van Liverpool, de eerste eigenlijk. Als die bal erin was geweest, had Liverpool op een wolk gevoetbald. Na die fase was dat toch iets minder. Dat was een soort cesuur in de wedstrijd."

   

  "Het bizarre was: in het stadion had iedereen het gevoel dat die bal erin was. Dat gevoel kreeg je nog meer na die eerste herhaling. Je hoorde ook de City-fans roepen dat het goal was. Maar dat bleek enkele minuten later niet zo te zijn, toen we het exacte computerbeeld te zien kregen. Het scheelde een haar, of misschien twee. Onwaarschijnlijk."

   

  "Op zo'n moment is het toch heel erg goed dat die doellijntechnologie er is. Je zal maar moeten beslissen als lijnrechter. Dan denk ik dat je zegt dat die bal erin is, maar dat was dus niet het geval."

  "Erg goede Kompany, maar rood had gekund"

  Bij Manchester City had Josep Guardiola een kleine surprise in petto met de basisplaats voor Vincent Kompany. "Dat was toch een beetje een verrassing", beaamt Joos. "Ook omdat er andere oplossingen waren. Misschien was het een keuze van Guardiola voor de persoonlijkheid van Kompany."

   

  "Hij speelde bovendien erg goed. Bij momenten leek hij een jong veulen. In de slotfase vroeg hij wel om een vervanging, maar hij vertelde me achteraf dat hij niet geblesseerd was."

   

  Volgens Liverpool-coach Jürgen Klopp had Kompany wel rood moeten krijgen na een tackle op Mo Salah. "Dat is geen uitspraak van een malle Duitser. Daar valt iets voor te zeggen. Kompany heeft geluk dat hij nog net de bal raakt. Salah moet echt springen voor zijn leven, want anders is er sprake van een stevige blessure. Dan kun je ook rood geven."

  Dat Klopp vindt dat Kompany rood had moeten krijgen, is geen uitspraak van een malle Duitser.

  Filip Joos

  "City met of zonder De Bruyne is groot verschil"

  Wel Vincent Kompany dus, maar geen Kevin De Bruyne. "Ik dacht de hele wedstrijd: "Dit is nu Manchester City zonder De Bruyne". Er is toch een groot verschil met City mét een goeie De Bruyne", weet Joos.

   

  "Toen hij begon op te warmen, dacht ik dat Guardiola geen andere keuze had dan hem erop te gooien. En dat gevoel had ik al zeker toen het 1-1 werd. Maar dan viel de 2-1 en ging Guardiola zich zeer "on-Peps" indekken, met defensieve keuzes."

   

  "Dan krijg je toch het idee dat De Bruyne niet fit is. Anders zou hij zeker gespeeld hebben. Ik denk dat hij op de bank zat om hem in uiterste nood te kunnen gebruiken."

  Kevin De Bruyne viert mee als bankzitter.

  "Naar een tweestrijd Liverpool-City"

  Is de overwinning van Manchester City nu een "momentum change" in het kampioenschap? "Dat denk ik niet. Met een nederlaag van City en een kloof van 10 punten was Liverpool wel weg geweest, vermoed ik. Het was dus een zeer belangrijke zege voor City."

   

  "Ik denk dat het nog wel even zal duren voor er afstand komt. Daarvoor is City te goed. Liverpool zal tot het einde meedraaien, dat is duidelijk. Die eerste nederlaag zat er ook wel eens aan te komen. City wilde het heel erg graag en was enorm gefocust."

   

  "Toch was het niet het City dat je zo vaak ziet: kat en muis spelen en de tegenstander domineren. Het is dus zeker niet zo dat City veruit de beste ploeg was. Het verschil was klein, maar City won wel en dat is goed voor de Premier League. Zo kunnen we nog even genieten."

   

  "Of Tottenham zich kan blijven mengen in het titeldebat? Ik zou het hen heel erg gunnen, alleen al omdat ze geen transfers gedaan hebben. Dat vind ik zó mooi. Maar ik vrees ervoor. Ik denk dat we een tweestrijd zullen krijgen tussen Liverpool en Manchester City, maar ik hoop dat ik me vergis."