In het spoor van Swings: "In 2026 meedoen voor olympische medailles"

Sandrine Tas, Anke Vos en Stien Vanhoutte willen binnenkort ook schitteren op ijs.

Met het oog op de Winterspelen de komende jaren heeft het BOIC enkele skeeleraars gevraagd of ze het ijs ook eens wilden uitproberen. Ferre Spruyt, die zijn schouders onder het project zette, is ambitieus: "Meedoen voor de medailles op de Spelen van 2026."

Volgen de 7 geselecteerden het voorbeeld van Swings?

Dat skeeleraars ook goede schaatsers kunnen worden, daar is Bart Swings het ultieme voorbeeld van. Onze landgenoot veroverde meerdere Europese en wereldtitels in het inline-skaten en plukte op de afgelopen Winterspelen in PyeongChang de zilveren medaille weg op de massastart in het schaatsen.

 

Ferre Spruyt, die ervaring heeft met beide disciplines, zette zijn schouders onder het project om skeeleraars ook eens kennis te laten maken met het ijs. En aan ambitie is er alvast geen gebrek: "De bedoeling is om op de volgende Spelen (2022), maar vooral die in 2026 voor de medailles mee te doen in de ploegenachtervolging."

 

"We kregen de mogelijkheid om met het hele nationale team van het inline-skaten een week op het ijs te staan. Daarvan hebben we een selectie gemaakt van 7 atleten. We hebben vier vrouwen, waarvan Sandrine Tas de meest bekende naam is. Verder hebben we ook Stien Vanhoutte, Anke Vos en Nymphe Keuleers."

 

"Bij de mannen is er Tim Sibiet, die samen met Bart Swings al enkele keren wereldkampioen werd op de ploegenkoers in het skeeleren. Dan hebben we ook Indra Médard en Jason Suttels: de jongeren van de ploeg."

Sibiet werd al enkele keren wereldkampioen samen met Bart Swings op de ploegenkoers inline-skaten.

Spruyt: "De vlotte overgang van skeeleren naar het ijs verwonderde ons"

"Of de atleten al vaak getest hebben op het ijs? We zijn begonnen met een week, heel intensief, tweemaal per dag", gaat Spruyt voort. "Momenteel staan we elke week op het ijs en hebben we zelfs al een wedstrijd achter de rug."

 

"We gaan nu ook een week naar Inzell (in het zuiden van Duitsland, red), waar we kunnen zien op welke limieten we komen om volgend jaar in het wereldbekercircuit te stappen. Bij de vrouwen zullen we dichtbij die limieten komen, misschien halen we ze zelfs. Maar uiteindelijk is het doel om dit seizoen de overstap te maken en iedereen comfortabel te laten voelen op het ijs."

 

"De overgang van het skeeleren naar het schaatsen verwonderde ons allemaal. Iedereen heeft het heel snel opgepakt. De twee disciplines liggen dichtbij elkaar, maar bij het schaatsen worden je fouten wel harder afgestraft. Bij het skeeleren is er meer ruimte voor foutjes en gaat het meer om brute kracht."

 

Het project draait voornamelijk om de ploegenachtervolging, maar ook individueel zullen de atleten er moeten staan. "Met de vrouwen gaan we als doel voor de achtervolgingsploeg, maar om daar te mogen starten, moeten ze zich ook individueel kunnen plaatsen op de Wereldbeker."

Bij het schaatsen worden je fouten harder afgestraft. Bij het skeeleren is er meer ruimte voor foutjes en gaat het meer om brute kracht.

Ferre Spruyt

"Dit zijn geen atleten die slechts opvulling van de hoop willen zijn"

"We hebben het project aangevangen met de gedachte "we zien wel". Maar na de eerste dagen had iedereen het gevoel dat ze ermee wilden doorgaan Het zijn atleten die al gepresteerd hebben en ze starten zo'n project niet om slechts opvulling van de hoop te zijn", stipt Ferre Spruyt aan.

 

"Het is wel frustrerend voor hen om niet meteen top te zijn. Ze hebben het allemaal in zich om het snel te laten verlopen, maar op vlak van techniek is het nog vaak zoeken. Dan zie je de kopjes toch soms naar beneden gaan, maar dat is meteen weer weg."

 

"Wie van de skeeleraars het verst staat? Momenteel heeft Stien Vanhoutte gedurende de zomer de grootste stappen gezet. Ze heeft zich al geplaatst en heeft de eerste Wereldbeker bij de junioren al gereden. Maar het ziet ernaar uit dat Sandrine Tas en Anke Vos heel snel op datzelfde niveau zullen zitten", besluit Spruyt.

Sandrine Tas (l) in actie op de skeelerpiste.