Wat is er aan de hand met de traditionele Turkse topclubs?

  Valbuena, Quaresma en Onyekuru.

  Krijgen we voor het eerst sinds 2010 een verrassende kampioen in Turkije? Halfweg de competitie is het even staren naar het klassement om Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe terug te vinden.

  Op de eerste speeldag na de winterstop op 20 januari staat meteen een topper op het programma  in Turkije. Geen stadsderby in Istanbul, maar het duel tussen Trabzonspor en Basaksehir, de nummer twee tegen de leider.

   

  De afgelopen 8 seizoenen ging de titel in Turkije telkens naar Galatasaray, Besiktas of Fenerbahçe. Dit seizoen staat Galatasaray pas 5e. Besiktas is na 17 speeldagen 7e en Fenerbahçe vinden we pas terug op plaats 17, een degradatieplaats. We legden ons oor te luister bij Yordi Yamali, Nederlands voetbaljournalist met Turkse roots.

  Stand in Turkije na 17 speeldagen

      M punten
  1. Basaksehir 17 35
  2. Trabzonspor 17 29
  3. Yeni Malatyaspor 17 29
  4. Kasimpasa 17 29
  5. Galatasaray 17 29
  7. Besiktas 17 26
  17. Fenerbahçe 17 16

  "Kwaliteitsverlies bij Fenerbahçe sinds Europese uitsluiting"

  De situatie bij Fenerbahçe is ongezien. Voor het eerst in de geschiedenis van de club staat het op een degradatieplaats. "Afgelopen seizoen lag hun toenmalige trainer Aykut Kocaman zwaar onder vuur bij de fans omdat het voetbal saai en niet goed was. Toch werd hij tweede. Een klein mirakel, want de selectie van Fenerbahçe is al jaren niet meer van hoog niveau", zegt Yamali.

   

  "Dat bewijst dit seizoen. Er stonden al drie trainers aan het roer die het op een andere manier wilden doen (Cocu, Erwin Koeman, Yanal), maar het wil niet lukken. Het kwaliteitsverlies is begonnen toen Fenerbahçe werd uitgesloten van Europees voetbal (in 2013 door een omkoopschandaal).

   

  "Sindsdien wordt de Financial Fair Play erg streng gehandhaafd in Turkije, waar andere clubs vaak met een waarschuwing wegkomen. De clubs moeten tegenwoordig spelers verkopen voor ze kunnen inkopen, maar dat is moeilijk want de vele Europeanen op leeftijd zoals Valbuena (foto), Slimani of Ayew hebben geen restwaarde."

   

  "Die oude Europese vedetten zijn goede voetballers, maar hun stijl van voetbal is verouderd en ze kunnen fysiek niet meer concurreren. Bovendien is er totaal geen chemie in de ploeg. Vernieuwen moet dus, maar ligt moeilijk. Toch zie ik het, om wat voor reden ook, niet gebeuren dat een gigant als Fenerbahçe degradeert in Turkije."

  "Besiktas is blijven hangen in de waan van het succes"

  Besiktas kende enkele vette jaren. Het werd in 2016 en 2017 Turks kampioen en bereikte vorig seizoen de 1/8e finales van de Champions League. "Maar nu lijkt de chemie uitgewerkt", zegt Yordi Yamali.

   

  "Besiktas is te veel blijven hangen in de waan van dat succes en is vergeten te verjongen. De sterkhouders als Quaresma, Pepe (foto) of Hutchinson waren minder dit seizoen. De selectie is oud en de chemie wat weg. Dat moment heeft de club niet goed ingeschat."

   

  "Besiktas heeft een bekwame voorzitter. Hij zal de schade moeten herstellen. Om geld vrij te maken, werd het contract van Pepe ontbonden. Bij Trabzonspor werd oud gediende Burak Yilmaz gratis weggeplukt. Dat is een goede zet, maar een oplossing op korte termijn. Yilmaz is al 33 jaar en blessuregevoelig."

  "Galatasaray mist spits Gomis"

  Galatasaray greep vorig seizoen de macht in Turkije, maar dit seizoen won de club nog geen 50 procent van zijn competitiematchen. "Er is meer aan de hand dan een vormdip", zegt Yordi Yamali. "Vorig jaar was spits Gomis (foto) de grote man. Hij brak het record van meeste goals als buitenlander."

   

  "Deze zomer werd hij verkocht, maar er kwam geen spits in de plaats. In het begin van het seizoen leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in de Champions League verloor het een paar keer en dat waren dreunen die doorsijpelden in de competitie."

   

  "Met een nieuwe spits in de selectie kunnen ze volgens mij leider Basaksehir nog bijhalen. Basaksehir houdt  vooral achterin alles goed dicht, maar in de laatste fase van de competitie, als het echt spannend wordt, hebben de grote ploegen mentaal een voordeel."

  In de spits bij Galatasaray speelt dit seizoen Henry Onyekuru (ex-Anderlecht en Eupen), die geleend wordt van Everton. Hoe doet hij het? "Hij is snel en goed aan de bal, maar hij mist te veel kansen. Hij moet constanter worden. Als je er bij Galatasaray al niet met kop en schouders bovenuit steekt, wordt het moeilijk om een grote speler in de Premier League te worden."