WADA krijgt geen data van Russisch dopinglab: "Enorm ontgoocheld"

  Rusland heeft de deadline niet gerespecteerd voor het vrijgeven van data van het dopinglab in Moskou. Dat heeft WADA-voorzitter Craig Reedie bevestigd. Het is nu afwachten of er een nieuwe schorsing komt voor Rusland.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA hief in september de schorsing van het Russische antidopingagentschap Rusada op, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor Russische sporters om weer aan competitie te doen.

   

  Een van de voorwaarden van die opheffing was wel dat het dopinglab in Moskou alle data zou overmaken aan het WADA, dat vooral toegang wil tot de stalen van Russische sporters. De deadline voor die overdracht was 31 december en vandaag is bekendgeraakt dat Rusland die datum niet gerespecteerd heeft.

   

  Twee weken geleden moest een team van WADA-onderzoekers al met lege handen naar huis terugkeren na een bezoek aan het lab in Moskou. Sindsdien onderhandelde het WADA met de Russische autoriteiten om de deadline van 31 december toch te halen, maar dat is dus niet gelukt. "Ik ben ontzettend ontgoocheld", zegt WADA-preses Craig Reedie in een eerste reactie.

   

  Het is nu afwachten welke gevolgen dit zal hebben voor Rusland. Op 14 januari komt het Uitvoerend Comité van het WADA samen om zich te beraden over de zaak. Een nieuwe schorsing voor Rusland is een van de mogelijke scenario's. Dat zou wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor de Russische sporters die dromen van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.