"Eigenlijk is Mathieu nu al wereldkampioen. Maar dat dachten we vorig jaar ook"

  De 21 zeges van Mathieu van der Poel op een rijtje (of op drie rijtjes).

  Michel Wuyts en zijn rechterhand Paul Herygers hebben de voorbije weken verbluft gekeken naar het machtsvertoon van Mathieu van der Poel in het veld. "Hij is in alles meester", stellen onze commentatoren vast.

  De veldritanalyse van Michel Wuyts en Paul Herygers

  "Hij is nog beter, maar als Van Aert iets in zijn kop steekt..."

  "Onze analyse kan kort zijn", steekt Michel Wuyts van wal. "Je hebt Van der Poel, Van der Poel, Van der Poel en nog veel meer Van der Poel. Hij is nóg beter dan vorig seizoen, steekt er nog meer bovenuit."

   

  "Van der Poel is meester in alles: basissnelheid, sprintsnelheid, techniek, durf, verstand én uitstraling."

   

  Paul Herygers: "In Baal heeft hij ook getoond dat hij in een benarde situatie rustig kan blijven. Dan heb je ook qua nervositeit een stap vooruit gezet. Hier zal hij veel aan hebben."

   

  "Van der Poel is voor mij nu eigenlijk al wereldkampioen met zijn 21 zeges", meent Wuyts. "Maar dat had hij vorig jaar ook. En toch werd hij geen wereldkampioen. Dat kan nu weer gebeuren, want als Van Aert iets in zijn kop steekt..."

   

  VIDEO: Van der Poel blijft ondanks pech rustig in Baal

  "Van Aert houdt te veel van de cross om snel vaarwel te zeggen"

  Dat brengt ons naadloos bij de wereldkampioen zelf. "Er is duidelijk een beweging in de 2 richtingen gebeurd: Van der Poel is doorgegroeid en Van Aert is weggezakt", is de conclusie van Michel Wuyts.

   

  "Als wereldkampioen kan je met 2 zeges niet tevreden zijn. Dat beseft hij zelf ook. Hij heeft ook vaker een minder moment in de cross, iets wat je de voorbije jaren niet zag."

   

  "Van Aert is inderdaad minder", geeft Paul Herygers toe, "maar dat wil niets zeggen over wat er nog moet komen. Ik vind het vervelend dat ik het weer moet zeggen, maar je moet er wel staan dat ene moment op een WK."

   

  "Zo wordt het volgens mij moeilijk om hem te kloppen op het Belgisch kampioenschap in Kruibeke. Ik verwacht daar een Van Aert die we dit seizoen nog nauwelijks gezien hebben. Ik hou van de stoere taal van de concurrentie. Maak iedereen maar zo nerveus als je wil. Maar die uitspraken kunnen je wel zuur opbreken."

   

  Volgens Niels Albert zien we Van Aert nog "hooguit 2 seizoenen" in het veld. Herygers: "Veel zal afhangen van zijn voorjaar. Krijgen we hetzelfde te zien als vorig jaar? Ik twijfel eraan dat hij de cross vaarwel zal zeggen. Hij doet het nog zo graag. Ik denk niet dat hij het zo ver laat komen als een Stybar of Boom. Want bij hen zie je dat terugkeren onmogelijk is geworden."

   

  VIDEO: Van Aert bijt zijn tanden stuk op Van der Poel in Bern

  "Pauwels en Meeusen, dat komt niet meer goed"

  Wout van Aert stelt dit seizoen teleur, maar ook van de andere uitdagers van Van der Poel had Michel Wuyts meer verwacht. "Er is niemand doorgestoten", stelt hij vast. "Het is allemaal zo wisselvallig. Er is ook een nieuw tijdperk aangebroken: dat van het passen. Ze kiezen er allemaal hun crossen en doelen uit."

   

  Wie helemaal zijn weggedeemsterd zijn Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Paul Herygers: "Ze zijn er nog wel en af en toe zien we nog eens de flitsen van weleer, maar niet vaak meer. Dat komt nooit meer goed, daar moeten we eerlijk zijn."

   

  VIDEO: Kevin Pauwels maakt in Hasselt nog eens kennis met de zege

  Spektakel bij de vrouwen, "maar Cant vindt op het WK spek naar haar bek"

  Ligt de winnaar bij de mannen al bijna op voorhand vast, dan is de spanning en de verscheidenheid bij de vrouwen jaloersmakend groot. Bij de mannen kregen we in de 3 topklassementen (Wereldbeker, Superprestige en DVV) amper 2 verschillende winnaars (Van der Poel en Aerts), bij de vrouwen tellen we voor dezelfde crossen 9 verschillende laureaten (Vos, Keough, Brand, Betsema, Worst, Van de Steene, Arzuffi, Cant en Neff).

   

  "Hoe meer we ons in de vrouwencross verdiepen, hoe meer we vaststellen hoe mooi het is", is Paul Herygers lyrisch. "Toch oogt de toekomst rooskleurig voor Sanne Cant."

   

  "Ze wordt in Baal dan wel op een klimparcours geklopt door Neff, maar op het WK in Bogense vindt ze spek naar haar bek. Ze is bovendien een kampioenschapsrijdster. Schrijf haar ook maar al op voor het BK."

   

  VIDEO: Cant sprint naar de zege in Diegem