Ga naar de inhoud

meest recent

9 redenen waarom 2019 een bijzonder boeiend wielerjaar wordt

 vr 4 januari 2019 12:31
Krijgen we een spetterend wielerjaar?

Het nieuwe wielerseizoen staat ongeduldig te kloppen op de deur. Van alleskunner Mathieu van der Poel tot hypertalent Remco Evenepoel. Negen redenen waarom de wielerliefhebber reikhalzend uitkijkt naar het wegseizoen.

1. Van der Poel en Van Aert (samen) in voorjaarsklassiekers

Kan Mathieu van der Poel al meespelen voor de knikkers in de voorjaarsklassiekers? Dat is de grote vraag waar iedereen nieuwsgierig een antwoord op wil. 

 

Als Peter Sagan tot vorig jaar nog niet wist wie Mathieu van der Poel was, dan zal hij er straks misschien nachtmerries over hebben.

 

Gent-Wevelgem is de eerste grote klassieker waarin Mathieu van der Poel te bewonderen zal zijn. Op de Kemmelberg kan hij zijn concurrent Wout van Aert tegen het lijf lopen.

 

Opvallend: Behalve Gent-Wevelgem kruisen de paden van de 2 veldrijders elkaar maar 2 keer in het voorjaar. In de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

  Voorjaarsprogramma Van Aert Van der Poel
Omloop Het Nieuwsblad (02/03)
X /
Strade Bianche (09/03) X /
Nokere Koerse (20/03) / X
Bredene Koksijde Classic (22/03) / X
Milaan-Sanremo (23/03)
X /
E3 BinckBank Classic (29/03)
 X /
Gent-Wevelgem (31/03) X X
Dwars door Vlaanderen (03/04) / X
Ronde van Vlaanderen (07/04) X X
Parijs-Roubaix (14/04) X /
Brabantse Pijl (17/04) / X
Amstel Gold Race (21/04) X X

2. Profdebuut van Remco Evenepoel

"Gigatalent", "de nieuwe Merckx"... Remco Evenepoel werd na zijn kunstjes op het WK in Innsbruck overstelpt met superlatieven.

 

Maar bij Deceuninck-Quick Step zullen ze de 18-jarige neoprof geen enkel spatje druk opleggen. Patrick Lefevere zal waken over Evenepoel alsof het zijn eigen zoon is. 

 

Evenepoel debuteert op 27 januari in Argentinië, aan de zijde van Julian Alaphilippe. Het begin van een leerjaar en een mooie carrière?

De eerste wedstrijden van Evenepoel    
27/01-03/02 Ronde van San Juan (Arg)  
20-24/02 Ronde van de Algarve (Por)  
25-31/03 Ronde van Catalonië (Spa)  
16-21/04 Ronde van Turkije (Tur)  

3. Tafi op 52-jarige leeftijd in Parijs-Roubaix

20 jaar na zijn zege in Parijs-Roubaix wil Andrea Tafi opnieuw aan de start  staan van Parijs-Roubaix. "Niet om een resultaat te behalen", zegt de Italiaan. "Maar wel om te tonen dat iemand op zijn 52e nog geen wrak is."

 

Tafi kwam op dat idee nadat hij in juli had meegereden in een koers in Hongarije. "Ik stond mijn mannetje tussen al dat jong geweld", zegt Tafi. "En dat in een wedstrijd met een gemiddelde van 48 km/u."

 

Rest enkel nog de vraag: Voor welk team zal Tafi in de Hel rijden? Half januari staat er een persconferentie gepland voor meer tekst en uitleg.

4. Werelduurrecordpoging Campenaerts

Ook Victor Campenaerts begint aan 2019 met een speciale missie: het werelduurrecord van Bradley Wiggins van de tabellen rijden.

 

De Lotto-Soudal-renner staat bekend als een trainingsbeest en stoomt zich eerst 2 maanden klaar in Namibië. Daarna wacht dan normaal gezien zijn werelduurrecordpoging.

 

In Mexico zal Campenaerts een uur de tijd krijgen om meer dan 54,526 km (het record van Wiggins) bij elkaar te rijden. "Als mijn voorbereiding naar wens verloopt, is de kans reëel dat ik een nieuw werelduurrecord vestig", zegt Campenaerts.

5. IJzersterke bezetting in Giro met Sky-kopman Bernal

Hoewel de Tour nog altijd commercieel het interessantste wieleroord is, boeken alsmaar meer toprenners een ticket voor de Giro. 

 

Tom Dumoulin, Simon Yates, Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Fabio Aru... Van de grote kanonnen ontbreken enkel de Fransen en het Sky-duo Froome-Thomas. 

 

Bij het Britse sterrenteam mag groeibriljant Egan Bernal voor het eerst zijn eigen ding doen in een rittenkoers van 3 weken. Fladdert de Colombiaanse bergvlinder in de Giro naar zijn eerste van vele zeges in een grote ronde?

Klassementsmannen die starten in de Giro

Tom Dumoulin (Ned) Sunweb
Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain
Simon Yates (GBr) Mitchelton
Fabio Aru (Ita) UAE
Mikel Landa (Spa) Movistar
Alejandro Valverde (Spa) Movistar
Primoz Roglic (Svn) Jumbo
Egan Bernal (Col) Sky
Miguel Angel Lopez (Col) Astana
Bob Jungels (Lux) Deceuninck-Quick Step

6. Tour-start in België met recordjagers

50 jaar na de eerste Tour-zege van Eddy Merckx brengt ASO hulde aan de "Kannibaal" door te starten in Brussel. Het grootste wielercircus dat in België kampeert, is altijd iets om naar uit te kijken.

 

Chris Froome jaagt op een 5e Tour-zege, waarmee hij zich naast recordhouders Merckx, Indurain, Hinault en Anquetil kan hijsen.

 

Peter Sagan kan met een 7e groene trui Erik Zabel van de troon stoten. En Mark Cavendish (30 ritzeges) probeert een stapje dichter te komen bij de 34 Tour-ritzeges van Eddy Merckx.

7. De Gendt rijdt 3 grote rondes

De 19e Giro-rit, de 19e Vuelta-rit en de 12e Tour-rit. Thomas De Gendt won al etappes in de 3 grote rondes en klaarde die klus telkens in de 2e helft van de Giro, Tour en Vuelta.

 

"Als ik altijd op mijn best ben in de 3e week van een grote ronde, waarom zou ik dan niet de 3 grote rondes in hetzelfde seizoen rijden?", vroeg De Gendt zich af.

 

1 ding is zeker: De Gendt zal met zijn ontembare aanvalslust meespelen voor ritzeges in elk van de 3 grote rondes.

8. Nieuwe snelle benen aan het sprintersfirmament

Het sprintersrijk breidt om de haverklap uit. Voor de oudere generatie met Kittel, Greipel, Cavendish en Sagan wordt het alsmaar moeilijker om hun mannetje te staan tussen de jonge sprintbolides.

 

Groenewegen, Gaviria en Viviani hebben hun kandidatuur de afgelopen 2 seizoenen al gesteld om de nieuwe sprintkeizer te worden. Maar ook  de Australiër Caleb Ewan (Lotto-Soudal) kan een kangoeroesprong maken in de sprintershiërarchie.

 

Van de jongste generatie is het uitkijken hoe Ackermann, Hodeg en Jakobsen evolueren. De plekjes worden duur aan de top van het sprintersfirmament.

9. WK in Yorkshire op "Vlaams voorjaarsparcours"

Yorkshire vormt dit jaar het decor voor het WK. En op papier lijkt de regenboogtrui spek voor de bek van een puncher te zijn. 

 

De stekelige hellingen in de lokale rondes hebben aardig wat weg van de bulten in de Vlaamse Ardennen. Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot... De Belgen zullen niet kansloos zijn op Britse bodem.