Campenaerts naar Namibië: "Om werelduurrecord van Wiggins te verbeteren"

  Campenaerts wil zich 2 maanden lang voorbereiden op hoogte in Namibië.

  Woensdag reist Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) naar Namibië af, waar hij zich de komende 2 maanden wil klaarstomen voor zijn werelduurrecordpoging. "Als ik mijn trainingsschema kan volgen, is de kans reëel dat ik het werelduurrecord op mijn naam zet", zegt Campenaerts.

  Campenaerts: "Sloeg in paniek door knieblessure"

  2018 was een gouden jaar voor Victor Campenaerts. De chronospecialist kroonde zich tot Belgisch en Europees kampioen tijdrijden. Op het WK veroverde hij de bronzen medaille.

   

  Nog voor de jaarwisseling maakt Campenaerts zich klaar om af te reizen naar de andere kant van de wereld: Namibië. "Ik heb wel net een knieblessure achter de rug", vertelt Campenaerts enkele dagen voor zijn avontuur.

   

  "Die blessure heeft lange tijd aangesleept en als renner sla je dan snel in paniek. Als je in november een training mist, denk je dat het hele seizoen om zeep is. Maar de knie is net op tijd in orde gekomen om te kunnen vertrekken naar Namibië."

  "Veel Strade Bianche-wegen in Namibië"

  Campenaerts trekt naar Namibië zonder soigneur of mecanicien. “Ik heb daar zelf voor gekozen", bekent Campenaerts. "In januari of februari wil je nog geen mentale hoogspanning creëren. Maar als je een hele omkadering mee hebt, brengt dat een bepaalde druk met zich mee. Dat zou mentaal wegen.”

   

  In het gezelschap van Nederlandse triatleten zal Campenaerts zich 2 maanden lang voorbereiden. "Vorig jaar ben ik een maand op hoogte gaan trainen voor de BinckBank Tour, de Vuelta en het WK. En ik vloog na die hoogtestage. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met een goede vorm zal terugkeren uit Namibië."

   

  Op welke wegen zal Campenaerts daar trainen? "Veel geasfalteerde wegen zijn er niet in Namibië", weet de hardrijder. "Er zijn wel veel gravelpaden, Strade Bianche-wegen dus.

   

  "Maar ik ben erop voorbereid. Ik heb mijn  fietsen al voorzien van heel zware banden met een antileklaag. Maar tijdrittrainingen zal ik natuurlijk op lange asfaltwegen doen."

  "Half januari beslissen over werelduurrecordpoging"

  Campenaerts wil zich in Namibië klaarstomen voor een werelduurrecordpoging. Maar officieel is dat nog niet. “Achter de schermen bereiden we alles voor bij de ploeg."

   

  "Maar door die knieblessure heb ik een trainingsachterstand opgelopen. Als ik vanaf nu mijn trainingsschema kan volgen, is het heel waarschijnlijk dat ik de perfecte conditie zal hebben om het werelduurrecord te verbeteren."

   

  "We willen wel eerst zeker zijn dat die knie niet meer gaat opspelen. Half januari zullen we een testmoment houden en een evaluatie om te zien of ik de werelduurrecordpoging aanga."

  "Zeker mogelijk om record van Wiggins te verbeteren"

  Na het WK tijdrijden deed Campenaerts al een test op de piste. Hij reed toen een halfuur met het gemiddelde waarmee Wiggins het
  werelduurrecord (54,526 km/u) vestigde.

   

  “Die test was goed voor het vertrouwen", zegt Campenaerts. "Het was wel heel zwaar. Maar ik had toen 10 maanden niet op de piste gereden. Enkel de dag ervoor had ik een uur losgereden op de piste."

   

  "Ik slaagde erin om een halfuur aan dat tempo van Wiggins te rijden, zonder dat ik over mijn limieten moest gaan. Natuurlijk zat ik wel à bloc. "

   

  "Maar het is dus zeker mogelijk om dat werelduurrecord aan te scherpen. In Mexico (waar Campenaerts zijn werelduurrecordpoging wil doen) heb je ook het voordeel dat je op hoogte zit en minder luchtweerstand hebt."

   

  "En ik zal ook heel goed voorbereid aan die poging beginnen. Als ik naar Mexico ga, zal ik daar ook 3 weken op voorhand op de piste trainen om dat goed pistegevoel te hebben."

  "Niet wachten tot Dennis werelduurrecord op zijn naam heeft"

  Campenaerts gelooft in zijn kansen. "Als ik zou weten dat ik maar 10 procent kans heb om dat record te verbeteren, zou ik er niet het eerste deel van mijn seizoen aan opofferen. "

   

  "Ik denk dat de kans reëel is dat mijn poging zal lukken. Vooral ook omdat Wiggins in slechte omstandigheden reed tijdens zijn werelduurrecord."

   

  "Het is nu het moment om die werelduurrecordpoging te ondernemen. Als ik wacht tot na de Olympische Spelen is het misschien te laat, want wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis speelt ook met het idee om het werelduurrecord aan te vallen."

   

  "Het zou kunnen zijn dat ik dan 55 km/u moet rijden om Dennis’ record te verbeteren. Nu is dat 54,5 km/u. En ik kan u zeggen dat die halve kilometer per uur een heel groot verschil is."

  Bekijk het interview met Victor Campenaerts