• home
 • video
 • pas verschenen

  RUSADA vraagt president Poetin om hulp: "Staan aan rand van de afgrond"

  Het RUSADA smeekt president Poetin om hulp.

  Het RUSADA smeekt president Poetin om hulp.

  Het Russische antidopingagentschap Rusada heeft een beroep gedaan op president Vladimir Poetin om ervoor te zorgen dat het Wereldantidopingagentschap WADA, dat vorige week niet alle geëiste informatie kreeg, snel toegang krijgt tot de data van dopingtesten van Russische sporters. 

  Vorige week vrijdag kwam een delegatie van het WADA op bezoek in Moskou. Eenmaal in Rusland kregen de dopingcontroleurs niet de gewenste en geëiste informatie, omdat dat in strijd zou zijn geweest met de Russische wetgeving.

   

  De Russische minister van Sport Pavel Kolobkov gaf woensdag nog aan dat Rusland wél bereid is om de stalen en gegevens van Russische sporters over te maken aan het WADA.

   

  Desondanks wilde RUSADA-directeur Joeri Ganoes niets aan het toeval overlaten, want in een videoboodschap richtte hij een smeekbede aan president Vladimir Poetin. Ganoes wil dat er komaf wordt gemaakt met "de eindeloze speculaties".

   

  "We staan op de rand van de afgrond, en ik vraag u voor de huidige en toekomstige generaties om het heden en de toekomst van een zuivere sport in Rusland te beschermen"

   

  "Het onderzoek belemmeren, maakt ons alleen nog verdachter", gaat Ganoes nog verder. "En als het WADA ons opnieuw onze bevoegdheden afneemt, zal dat leiden tot de isolatie van de Russische sport."

   

  "Daarom moet Rusland de problemen uit het verleden oplossen, anders blijven ze ons als een donkere schaduw achtervolgen. "