• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wijnants: "STVV is beter uitgebalanceerd dan vorig seizoen"

  STVV verbaasde in het eerste seizoensgedeelte.

  Seizoensrevelatie STVV staat bij de winterstop op een Play-off I-plaats. Kan de nummer 6 in de JPL dat ticket vasthouden? Stef Wijnants analyseert de Truiense kern in het laatste deel van ons transferdossier.

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "Brys heeft zijn groep zeer goed in de hand"

  Ik was erg sceptisch over de volledige nieuwe staf die totaal geen band had met de club en over de nieuwe eigenaars, die zelfs niets over het Belgische voetbal wisten.


  Maar Marc Brys heeft zijn groep zeer goed in de hand. Veel spelers zagen op tegen de zware trainingen, maar daar plukken ze nu de vruchten van.

   

  Chapeau voor de staf die Brys in zijn totaliteit heeft meegebracht. Dat is een aanwinst. Maar tegen het einde van het jaar zaten veel spelers door hun beste krachten heen. Raken zij na de winterstop opnieuw op niveau?

  Marc Brys is aan zijn eerste seizoen bij STVV bezig.

  "Kamada was een schot in de roos"

  STVV heeft enkele jongens gehaald die een grote meerwaarde zijn. Iedereen weet intussen welke mogelijkheden Kamada heeft, maar het is jammer dat hij slechts gehuurd is.

   

  Ik heb begrepen dat hij tot het einde van het seizoen blijft, al bestaat er altijd een gevaar, want ik weet niet hoe het met de kern van Frankfurt zit. Hij was een schot in de roos.

   

  Achteraan trok STVV ook Pol Garcia aan. Hij staat goed, kan uitvoetballen en vliegt erin als het nodig is. Hij is zeker een grote meerwaarde geweest. Achterin was Tomiyasu er vorig jaar al, maar hij speelde toen nauwelijks. Intussen is hij onaantastbaar. Van Endo, de derde Japanner, ben ik niet wild.

  Daichi Kamada scoorde dit seizoen al 10 keer.

  "De duurste speler in de clubgeschiedenis speelt niet"

  STVV heeft een 15-tal nieuwelingen gehaald en de meesten spelen helemaal niet. Buya Turay, blijkbaar de duurste speler in de clubgeschiedenis, komt niet aan de bak.

   

  Boli mist te veel grote kansen. Indien je enkel zijn grote gemiste kansen optelt, dan had STVV zeker 4 of 5 punten meer. Toch speelt hij bijna altijd. En dat is heus niet omdat Boli zo geweldig is, dat is vooral omdat de concurrentie helemaal niets klaar krijgt.

   

  Er zijn een hoop vreemde vogels die dus niet spelen, maar toch is de kern van STVV zeer divers en een stuk breder om veranderingen op te vangen.

   

  Van één speler betreur ik zijn vertrek: de Griek Charisis, die zeker een meerwaarde was op het middenveld. Hij speelt weinig of niet op het middenveld van KVK en hem hadden ze misschien toch moeten houden.

  Belangrijkste transfers STVV afgelopen zomer

  IN UIT
  Mohamed Buya Turay Charilaos Charisis
  Pol Garcia Igor Vetokele
  Daichi Kamada  

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Er zijn wisselmogelijkheden, behalve vooraan"

  De ambitie is bijgesteld en dat mag ook zolang je het goed doet. Maar ik blijf herhalen dat ik het nog te vroeg vind om daar uitspraken over te doen. Er wordt veel te snel vergeten dat STVV ook vorig jaar bij de winterstop op de 6e plaats stond. En aan het einde van het seizoen haalden ze PO I niet. Die garantie op Play-off I heb je dus niet.

   

  Vorig seizoen kwam het verval vroeg en hebben ze veel punten in de eerste maanden gehaald. Nu is de ploeg beter uitgebalanceerd. Er zijn wisselmogelijkheden, behalve vooraan.

   

  Ik weet niet of de Japanse bazen hiervoor naar de witte merel op zoek gaan. Het is echt een noodzaak om Boli met echte concurrentie onder druk te zetten.

  Dure vogel Buya speelt amper.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Ziet Bezoes nog toekomst bij STVV?"

  Casper De Norre is al weg. Jammer natuurlijk dat STVV een jong talent aan de buur verliest. Maar ook logisch. 3 miljoen is niet niks en bovendien gaat hij naar een club die voor de prijzen speelt. STVV moet zo meer jongeren opleiden en een meerwaarde creëren. Niet om bijvoorbeeld naar Lokeren of Kortrijk te gaan, maar naar echte topclubs. 

   

  Het contract van Bezoes loopt eind van het seizoen af. STVV heeft een optie om dat te verlengen, maar dat zou niet zo goedkoop zijn. Alles hangt af van wat er voor Bezoes geboden wordt. Zal een Belgische club 10 miljoen geven? Dat denk ik niet. Als hij voor het geld kiest, dan zal hij naar China of de woestijn moeten gaan. Ziet hij zijn toekomst nog bij STVV?

   

  Het zou kunnen dat Bezoes verdwijnt, maar met Ceballos hebben ze nog iemand achter de hand. STVV is gewapend. Als hij fit blijft, dan kan STVV dat gedeeltelijk opvangen.

  Blijft Bezoes het shirt van STVV dragen?

  4) Met deze kern kan STVV...

  "Alles tussen 5e en 8e plaats is een geslaagd seizoen"

  Gezien de huidige positie in het klassement moet STVV zich concentreren op de 5e tot de 8e plaats. Eerlijk: alles wat daar tussen is, is een geslaagd seizoen.

   

  Nu wordt de verwachting hoger gelegd en er is gezonde ambitie, maar je moet kijken met welke doelen je aan het seizoen bent begonnen en wie de concurrentie is. Dan heb je al 8 ploegen. Je moet heel sterk zijn om daar tussen te eindigen.

   

  PO I? Het kan. Ik heb er meer geloof in dan vorig jaar rond deze periode, ook al stond STVV toen in het klassement zeker zo goed als nu.

  Stef Wijnants