• home
 • video
 • pas verschenen

  "Bij City, Barça en Bayern is de defensie van Guardiola telkens de achilleshiel"

  City verloor gisteren bij Leicester.

  Na een vlekkeloze start van het seizoen duiken tijdens de kerstperiode plots vraagtekens op bij Manchester City. De landskampioen leed nu al zijn derde nederlaag in vier wedstrijden. "Iedereen kijkt nu reikhalzend uit naar de thuismatch tegen Liverpool", zegt John Murray, radiocommentator bij BBC Radio 5 Live.

  "Geen Fernandinho maakt een significant verschil"

  Bij de eerste nederlaag van het seizoen tegen Chelsea was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar ondertussen ging Manchester City ook tegen Crystal Palace en Leicester City de boot in.  Voor een verklaring legden we ons oor te luisteren bij John Murray, commentator op BBC Radio 5 Live.

   

  "We kijken in Engeland vooral naar het feit dat Fernandinho ontbreekt op het middenveld, dat David Silva er niet bij is en dat Kevin De Bruyne waarschijnlijk nog niet in zijn allerbeste vorm verkeert."

   

  "Ik weet dat iedereen had verwacht dat ze hun titel comfortabel zouden verdedigen. Ze hebben waarschijnlijk ook de sterkste kern als je naar de beschikbaarheden op alle posities kijkt. Maar enkel voor Fernandinho hebben ze geen gelijkaardige vervanger. Dat maakt een significant verschil als hij dan niet tussen de lijnen staat."

   

  "Bij de nederlaag tegen Chelsea stond de middenvelder wel tussen de lijnen. Het feit dat hij ontbreekt, wil dus niet zeggen dat ze anders niet kwetsbaar zijn."

  "Aartsmoeilijk om Premier League-titel te verlengen"

  "Er is nog geen enkele ploeg in geslaagd om zijn Premier League-titel succesvol te verdedigen sinds Manchester United in 2009. Sindsdien speelden afwisselend Chelsea, Manchester United, Manchester City en  Leicester City kampioen. We hadden verwacht dat het City wel zou lukken, maar misschien beginnen de inspanningen te wegen."

   

  "Ze pakten ook slechts één clean sheet in de laatste 9 wedstrijden. De defensie is altijd de achilleshiel van Pep Guardiola, of het nu bij City, Barcelona of Bayern München is."

   

  "De defensie van Barça was bijvoorbeeld te pakken, maar het was heel moeilijk voor de tegenstander om er te raken. Net als bij City waren ze zo sterk in het druk zetten en het balbezit opeisen. Ze creëren zoveel kansen dat ze bijna altijd meer scoren dan de tegenstander. Alleen is dat de laatste matchen bij City niet meer het geval."

   

  "Op 3 januari neemt City het thuis op tegen leider Liverpool, dat zo'n geweldige eerste helft van het seizoen achter de rug heeft. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in voetbal in dit land, kijkt reikhalzend uit naar die wedstrijd."

  "Met een gelijkaardige tweede helft wordt Liverpool kampioen"

  Liverpool pakte geen landstitel meer sinds 1990. Mogen ze stilaan beginnen te dromen? "Als ze net als in de eerste helft van het seizoen 51 punten pakken, worden ze kampioen. Manchester City won vorig jaar de titel met 100 punten en dat was de eerste keer dat een team daarin geslaagd was."

   

  "Liverpool is als enige ploeg nog steeds ongeslagen in deze competitie. Zelfs in Europa vind je niet veel ploegen die daar in slagen. Bovendien slikten ze nog maar 7 tegengoals."

   

  "Iedereen weet dat Liverpool een rijke geschiedenis heeft. Het is een van de topploegen uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Maar wat ze nu presteren, mag naast elke prestatie van die teams worden gezet. Daarom hebben ze nu zo'n mooie voorsprong op topteams als Tottenham en City."

   

  "Tottenham? Die kunnen nog een rol spelen, want ze verkeren in topvorm. Als alles volgens plan verloopt en ze volgende maand in hun hun nieuwe stadion mogen, dan heb ik een voorgevoel dat ze formidabel zullen zijn. Ze kunnen niet wachten om opnieuw thuis te spelen. Als ze dan nog binnen het bereik van Liverpool zijn, is het een kracht om rekening mee te houden."