Snelders: "Antwerp heeft goed nagedacht over zijn kern"

  Verovert Antwerp een Europees ticket?

  Antwerp heeft de winterstop als verrassende nummer 3 in het klassement bereikt. Eddy Snelders ziet dat het bestuur zich afgelopen zomer goed gewapend heeft. Onze huisanalist laat zijn licht schijnen over de transferpolitiek van "The Great Old".

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "Heel doordacht ingekocht op de zwakke punten"

  Antwerp heeft zijn huiswerk heel goed gemaakt. Er is heel doordacht ingekocht op de zwakke punten. Antwerp was bij zijn rentree in eerste vooral gestoeld op duelkracht en fysiek vermogen en heel weinig op finesse en technisch vernuft.

   

  Ze hadden daar alleen Hairemans en Rodrigues voor. Ze beseften dat vorig seizoen al en hebben dat proberen bij te passen in de wintermercato, maar dat is mislukt. Daardoor hebben ze vorig jaar Play-off I niet gehaald.

   

  In het tussenseizoen is daar dus op gehamerd. Dan denk ik natuurlijk aan de komst van Refaelov. Ik had niet verwacht dat hij het zo lang op een constant niveau zou uitzingen. Bij Club kende hij toch hoogtes en laagtes, maar op de Bosuil vormt hij de verrassing.

   

  Met zijn leeftijd (32) vroeg ik me af of hij in dat kader zou passen, met dat strakke fysieke regime van Bölöni. Maar met Haroun is hij de scharnier van dit elftal. Tot mijn grote verbazing houdt hij stand.

  Refaelov en Mbokani hebben hun waarde al bewezen.

  "Combinatie van loopvermogen en technisch vernuft"

  Ook Govea is technisch begaafd, maar zijn parcours is hobbeliger. De transfers van Juklerod en Mbokani zijn dan weer veel geslaagder. Er was bij die laatste wat voorbehoud nadat hij niet veel gespeeld had en toch al wat ouder is, maar hij is heel functioneel gebleken.

   

  Mbokani speelt voor het elftal. Hij is een soort targetman, een afleidingsmanoeuvre waar anderen van profiteren. Met Mbokani, Haroun en Refaelov is er een ruggengraat in het elftal gekomen. En achteraan is er veel keuze met sterke en scherpe jongens.

   

  Er is nu een betere combinatie van loopvermogen en technisch vernuft. En op de meeste posities is er nu een dubbele bezetting.

  Belangrijkste transfers Antwerp afgelopen zomer

  IN UIT
  Amara Baby Ritchie De Laet
  Matheus Borges Stallone Limbombe
  Jonathan Bolingi Obbi Oulare
  Omar Govea Sébastien Siani
  Simen Juklerod  
  Dieumerci Mbokani  
  Daniel Opare  
  Ivo Rodrigues  
  Lior Refaelov  

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Een Juklerod aan de rechterkant zou welkom zijn"

  Een trainer vindt dat er altijd iets bij kan. Hij zou gek zijn als hij zegt dat zijn kern voldoende gestoffeerd is. Maar Antwerp zou alleen maar een speler moeten kopen die uit de lucht valt. Een type Edmilson, iemand die iets extra's kan brengen bij een ploeg.

   

  Antwerp heeft qua dubbele bezetting zijn huiswerk in juli en augustus gemaakt, al is de rechtsback misschien een pijnpunt. Opare en Buta kunnen me niet helemaal overtuigen. Een Juklerod aan de rechterkant zou welkom zijn.

   

  Antwerp heeft nog wel iets achter de hand. Ik denk niet dat ze diep in de buidel moeten tasten, tenzij er een onwaarschijnlijke opportuniteit komt. De kern is goed in evenwicht en er is goed over nagedacht.

  Juklerod, de sneltrein op links.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Antwerp zal Hairemans niet graag laten gaan"

  Voor Hairemans persoonlijk zou een vertrek misschien wel aan de orde zijn. Hij is nummer twee of drie in de pikorde en dat is pijnlijk voor iemand met zijn kwaliteiten. Maar Antwerp zal hem niet graag laten gaan, want hij is een typisch Antwerp-product en is ook positief in de kleedkamer.

   

  Mocht Refaelov of Govea gebleseerd geraken, dan is zijn pad misschien weer geëffend. De omstandigheden kunnen snel veranderen.

   

  Het is altijd gevaarlijk voor een speler om te zeggen dat hij wil vertrekken. Zeker bij Bölöni, want dan schuif je nog een bank achteruit. Hij heeft nog maar weinig geventileerd en dat siert hem als clubman. 

  Verlaat Hairemans de Bosuil?

  4) Met deze kern kan Antwerp...

  "Geen top 4 zou ontgoocheling zijn"

  Antwerp mag mikken op Europees voetbal. Het is ietwat verrassend dat ze vooral thuis punten verliezen. Ze kennen nog wat laagtes en tegenstanders kunnen inspelen op de zwakke punten. Het spel maken is verbeterd, maar blijft moeilijk.

   

  Vorig seizoen draaide Antwerp verrassend lang mee, maar uiteindelijk was het een verrassing dat ze niet in Play-off I zaten. Dat kwam door die mislukte wintercampagne. Het zou me verbazen mochten ze met deze brede kern hun positie in de top 6 niet kunnen handhaven. Als je daar kampeert, dan heb je recht van spreken over Europees voetbal.

   

  De titel is voorlopig te hoog gegrepen, maar iedereen schuift uit en in België heb je veel herkansingen. Ik had Antwerp tussen positie 5 en 8 verwacht, maar ze zijn constant dit seizoen. En voor hen rest ook alleen nog competitievoetbal.

   

  Anderlecht moet angstvallig naar beneden kijken, Antwerp kan iets rustiger naar boven piepen. Dat hebben ze zelf gerealiseerd. En de competitie liegt niet. Een stek buiten de top 4 zou voor Antwerp een ontgoocheling zijn.

  Eddy Snelders