• home
 • video
 • pas verschenen

  Gewichtheffers geschorst bij hertesten, Goegebuer is nu 11e op Spelen 2012

  " "

  Tom Goegebuer klimt van 12 naar 11 in de categorie -56 kg van Londen 2012.

  6 jaar na datum wint ex-gewichtheffer Tom Goegebuer nog een plaatsje in de eindafrekening van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De Azeri Valentin Hristov, die brons pakte in de -56 kg, liep bij een nieuwe analyse van oude stalen tegen de dopinglamp. Goegebuer klimt van 12 naar 11. 

  Doping en gewichtheffen, het is een oud zeer. Heel wat dopingschandalen troffen recentelijk de favoriete sport van Goegebuer. Gisteren maakte de internationale bond IWF er nog eentje bekend: 5 gewichtheffers - onder wie 2 olympische kampioenen - die deelnamen aan de Spelen van Londen 2012 zijn voorlopig geschorst, nadat ze positief getest hadden.

   

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voert nieuwe testen uit op de bewaarde stalen met modernere en verbeterde opsporingstechnieken. Daarbij werden verboden stoffen aangetroffen.

   

  De Oekraïner Oleksej Torochti, in Londen goed voor goud in de -105 kg, en de Oezbeek Roeslan Noeroedinov, 4e in die klasse in 2012 en 4 jaar later in Rio de beste, zijn de grootste vissen.

   

  De Azeri Valentin Hristov, de Armeense Meline Daloezjan en de Wit-Rus Mikalai Novikov werden eveneens betrapt. In de klasse van Hristov schuift Goegebuer nu van 12 naar 11 op. Het is wel aan het IOC om dat officieel te maken.

   

  Bieke Vandenabeele, de vriendin van Goegebuer, is blij met het nieuws. De oud-zwemster, die samen met Goegebuer een krachttrainersduo vormt, postte het op Facebook. Met de boodschap #ILiftClean.