Zij hebben ons in 2018 verlaten: Goolaerts, Geboers en Astori

  Michael Goolaerts kwam om het leven in Parijs-Roubaix.

  In 2018 hebben we heel wat nieuwe sporthelden leren kennen, maar hebben we ook afscheid moeten nemen van enkele oude helden, sommigen veel vroeger dan verwacht. Sporza brengt hen een laatste eresaluut.

  Wielrennen

  2018 hakte er zwaar in in het wielerpeloton. Het overlijden van de legendarische commentator Mark Vanlombeek (67) begin maart was een teken aan de wand, een maand later was er zwarte zondag. De jonge Belgische renner Michael Goolaerts (23) zakte tijdens Parijs-Roubaix in elkaar en zou nooit meer ontwaken.

   

  In diezelfde wedstrijd blonk Jimmy Duquennoy uit, als lid van de vroege vlucht. Enkele maanden later zou de ook nog maar 23-jarige Duquennoy bezwijken aan een hartstilstand.

   

  Daarnaast namen we dit jaar afscheid van de Duitse baanwielrenner Andreas Kappes (52), ook ex-winnaar van onder meer de Omloop. Kappes was goed voor 24 eindzeges in de zesdaagsen, vaak aan de zijde van Etienne De Wilde.

   

  17 jaar na de tragische dood van zijn tweelingbroer Ricardo overleed ook Javier Otxoa (zie foto), nog altijd maar 43 jaar. Otxoa won voor Kelme de Tourrit naar Hautacam, maar zijn carrière kreeg een abrupt einde toen hij samen met zijn broer in een auto-ongeluk terechtkwam. Ricardo overleed, Javier knokte terug en won nog 2 keer goud... op de Paralympische Spelen.

  Werden ook uit koers genomen

  • Jonathan Cantwell (36): Australiër die onder meer voor Saxo Bank reed
  • Armand de Las Cuevas (50): Frans woelwater en ex-winnaar van onder meer de Dauphiné, Clasica San Sebastian en een rit in de Giro
  • Paul Sherwen (62): ex-renner van o.a. La Redoute en Raleigh, later wielercommentator
  • Eugène Van Roosbroeck (89): lid van  de Belgische ploeg die goud won op de Spelen van 1948
  • Arie den Hartog (67):  Nederlandse ex-winnaar van Milaan-Sanremo (1965) en de Amstel Gold Race (1967)
  • Jan Adriaensens (86): eindigde tussen 1956 en 1961 zes keer op een rij in de top 10 in de Tour de France (waarvan 2x op het podium)
  • Andrea Manfredi (26): Italiaanse ex-renner van Bardiani die om het leven kwam in een Indonesische vliegramp
  • Yvette Horner  (95): Franse accordeoniste die jarenlang de publiciteitskaravaan in de Tour begeleidde met haar muziek
  • Andy Rihs (75): Zwitserse ondernemer en bezieler van eerst Phonak en later BMC

  Voetbal

  2018 zal voor altijd een zwarte bladzijde zijn in de clubgeschiedenis van Fiorentina en Leicester City. Fiorentina moest in maart zijn aanvoerder Davide Astori (31, zie foto) afgeven. De 14-voudige Italiaanse international overleed in zijn slaap.

   

  Leicester City werd in rouw gedompeld na de dood van zijn Thaise voorzitter Vichai Srivaddhanaprabha (60), die ook eigenaar is van OH Leuven. De helikopter van Vichai crashte kort na het verlaten van het stadion.

   

  Ook Anderlecht verloor dit jaar opnieuw een van zijn ex-spelers. Toch zou Gérard Desanghere (70) vooral carrière maken bij RWDM, waarmee hij in 1975 kampioen werd. In Frankrijk overleed Henri Michel (70), die als bondscoach van Les Bleus in 1986 het WK-brons voor de neus van de Rode Duivels wegkaapte. Michel speelde zelf ook 58 keer voor Frankrijk.

  Zij spelen nu voetbal in het hiernamaals

  • Liam Miller (36): Ierse international die kampioen werd met Celtic
  • Ray Wilkins (61): 84-voudige Engelse international; middenvelder, vooral bekend van Chelsea en Manchester United
  • Marc Lesenfants (69): ex-voorzitter van het Belgische vrouwenvoetbal
  • Quini (68): aanvaller van Gijon en Barcelona; 5 keer Spaans topschutter; 35 interlands voor Spanje
  • Josep Lluis Nuñez (87): legendarische Barcelona-voorzitter die de club naar de Europese top leidde

  Andere sporten

  Even dreigde het een annus horribilis te worden voor de Belgische motorcross, maar met Stefan Everts lijkt het dan toch de goeie kant op te gaan. Minder verging het Eric Geboers (55, zie foto), die in een poging om zijn hond te redden op een meer in Mol zelf verdronk. Geboers werd 5 keer wereldkampioen, als eerste in de 3 klasses.

   

  In 2018 nam Engeland afscheid van 2 iconen. Roger Bannister (88) vestigde in 1954 zijn naam toen hij als eerste atleet onder de 4 minuten liep op de mijl, de zogenoemde "Dream Mile". Eric Bristow (60) had dan weer de verdienste het darts op de kaart gezet te hebben. De Crafty Cockney was in de jaren 80 nagenoeg onklopbaar met de pijltjes.

   

  Droefenis was er in de kunstschaatswereld na het overlijden van Denis Ten (25). De Kazak won brons op de Spelen van Sotsji en stond daarnaast nog 2 keer op het WK-podium.

   

  In België, ten slotte, namen we afscheid van Didier Volckaert (59), een van de wegbereiders van de triatlonsport in ons land. Volckaert was na zijn carrière onder meer coach van Luc en Frederik Van Lierde, beiden winnaars in Hawaï.

  Ook zij hebben ons verlaten

  • Sergej Litvinov (60): olympisch kampioen hamerslingeren in 1988
  • Irena Szewinska (72): Poolse sprintster die 3 keer goud won op de Spelen en een wereldrecord liep op de 100m, 200m en 400m
  • Lindy Remigino (87): olympisch kampioen op de 100m in Helsinki 1952
  • Maria Bueno (78): Braziliaanse tennisster die 7 grandslamtoernooien won en een voormalige nummer 1 van de wereld
  •  Hans Günter Winkler (91): een van de beste jumpingruiters uit de geschiedenis, met 5 olympische titels
  • Stan Mikita (78): Canadese ijshockeylegende en clubicoon van de Chicago Blackhawks
  • Jean-Pierre Van Rossem (73): charismatische zakenman die begin jaren 90 zijn moneytron-centen in de Formule 1 stopte