• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanderaerden over wegrenners in veld: "Ze gaan niet meekunnen, ook Sagan niet"

  " "

  Eric Vanderaerden komt af en toe in de cross met zijn zoon en vriendin.

  Eric Vanderaerden (56) begeleidt soms de vriendin van zijn zoon Massimo in het veld. Wat niemand meer weet is dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de groene trui in de Tour bij de jeugd meervoudig Belgisch kampioen in het veld was. Wat is zijn mening over de wegrenners in de cross?

  Sporza trof Vanderaerden langs de kant van het parcours in Sint-Niklaas. "Ik croste toen graag. Veldrijden was nog echt veldrijden. Dat was weggelegd voor de sterke mannen. Nu is het met dat materiaal allemaal zo modern en technisch geworden. Het is even wennen, maar het blijft een mooie sport."

   

  Hier en daar wordt een pleidooi gehouden om wegrenners meer te laten crossen, onder meer door wielerorganisator Wouter Vandenhaute. Wat is Vanderaerdens idee daarover? "Ze gaan niet mee kunnen, ze gaan gedubbeld worden. Als ik de techniciteit zie en ik zie Mathieu (Van der Poel) en de echte crossers rijden..."

   

  "Sagan? Misschien op een parkparcours, maar hij ook niet. Hij mag dan een fenomeen zijn. Het veldrijden is zo technisch geworden. Andersom gaat het wel: een Van der Poel, een Van Aert, een Quinten Hermans. Die stap is veel gemakkelijker. Want de trainingen van de veldrijders zijn geëvolueerd naar bijna wegtrainingen."

  Wuyts: "Er zijn niet veel profs die die kunstjes in hun lijf hebben"

  Commentator Michel Wuyts luisterde met interesse naar Vanderaerden: "Want zo is het. Van de pakweg 750 profs in het wielrennen - een goeie 100 als je het over België hebt - zijn er niet te veel die dat evenwichtsgevoel hebben, die het uithalen van die kunstjes in hun lijf en hun benen hebben. Zoals de crossers dat hebben. Vergeet dat. Ze lopen niet dik, diegenen die ze allebei kunnen domineren."

  De Cauwer: "Je moet een serieuze conditie hebben"

  José De Cauwer liep ook rond in zijn Waasland. Wat vindt de wielercocommentator van wegrenners in het veld? "Wat Meurisse nu doet, even in het veld rijden, vind ik goed. Ze moeten wel zorgen dat ze een bepaalde conditie hebben."

   

  "Want met te weinig conditie in deze zware sport komen, dat is conditioneel en voor je opbouw naar het wegseizoen zeker niet goed. Naast de nodige techniek moet je dus ook een serieuze conditie hebben om te starten. Anders is dat eerder nadelig dan voordelig."