• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe dopingschorsing voor Rusland? WADA kan lab niet onderzoeken

  Het Russische antidopingbureau Rusada komt mogelijk opnieuw in nauwe schoentjes. Het Wereldantidopingagentschap Wada had de schorsing van het agentschap pas in september opgeheven, maar nu komt het bureau een van de voorwaarden voor het opheffen van die schorsing al niet na. Alle data van het dopinglab in Moskou moesten openbaar gemaakt worden, maar een team van het WADA keerde met lege handen terug uit Rusland.

  Rusland kreeg deze week een WADA-team over de vloer. Zij inspecteerden het dopinglab van Moskou en wilden er vooral toegang krijgen tot de stalen van het lab. Ze wilden de data van die stalen exporteren voor verder onderzoek, maar dat is niet gelukt.

   

  Volgens de Russische overheid moet de apparatuur die daarvoor wordt gebruikt worden gehomologeerd door Rusland, maar dat is het WADA-team pas in Moskou zelf te weten gekomen. Voor het einde van het jaar moest Rusland volledige toegang geven tot die stalen, maar het ziet er dus naar uit dat dat niet zal lukken.

   

  De vraag is nu of dat betekent dat Rusland opnieuw geschorst zal worden door het WADA. Dat weten we misschien midden januari wanneer het Compliance Review Committee van het WADA zich over de zaak zal buigen.